Šećer budi ćelije karcinoma i čini ih agresivnijim! (FOTO)
Foto: pixabay.com

smanjite slatkiše!

Šećer budi ćelije karcinoma i čini ih agresivnijim! (FOTO)

Ovo istraživanje daje dokaze pozitivne korelacije između šećera i onkogenog potencijala u kancerogenim ćelijama

Objavljeno: 20.10.2017. 09:17h
  • 16

Ovo je najgora vrsta šećera kojom se hrani karcinom! (FOTO) (GIF) 

Naučnici su otkrili da šećer ‚‚budi" ćelije raka i da tumore čini agresivnijim. Rezultati devetogodišnjeg istraživačkog projekta u Belgiji koji je objavljen u časopisu ‚‚Nature Communications", smatraju se ključnim u istraživanju raka jer naučnici konačno razjašnjavaju Varburgov učinak, fenomen u kom ćelije raka brzo razgrađuju šećere i na taj način stimulišu rast tumora.

Projekt je započeo 2008. godine sa naglaskom na tome da tumori značajno pretvaraju količinu šećera u laktat u odnosu na zdravo tkivo. Do sada nije bilo jasno da li je to simptom ili uzrok karcinoma. Ali, ovo istraživanje daje dokaze pozitivne korelacije između šećera i onkogenog potencijala u kancerogenim ćelijama.

foto: giphy

- Naše istraživanje otkriva da hiperaktivno konzumiranje šećera u kancerogenim ćelijama dovodi do začaranog kruga kontinuirane stimulacije razvoja i rasta raka. Prema tome, objašnjava povezanost između snage Varburgovog učinka i agresivnosti tumora. - rekao je profesor Johan Tevelein.

foto: pixabay.com

Istraživači smatraju da će ovi rezultati imati sveobuhvatne posledice i da će  pružiti temelj za buduća istraživanja u ovoj oblasti i da će uticati na prilagođavanje dijeta za pacijente s rakom.

foto: giphy

(Espreso.rs / Izvor: klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media