Ovo stvorenje živi u ljudima, ali ne u svima! Kad se probudi pravi pakao u organizmu! (FOTO)
Foto: profimedia

pazite se!

Ovo stvorenje živi u ljudima, ali ne u svima! Kad se probudi pravi pakao u organizmu! (FOTO)

Ova stvorenja su dvopolna i mogu doseći dužinu do 25 metara, ali obično su dugačke do pet metara

Objavljeno:

Zbog čega ne možeš da prestaneš da jedeš čips? (FOTO) (GIF)

U početku nema nikakvih simptoma, ali s vremenom se počinju pojavljivati. Ovaj stvor u čoveku može da živi godinama, a u retkim slučajevima dospe čak do mozga. Inače, ovaj nametnik u telu čoveka može završiti konzumacijom nedovoljno termički obrađenog mesa u kom su se našla jajašca ili larve. Iz larve izlazi pantljičara nakon što dospe u tanko crevo.

Tamo može da živi godinama. Inače, ova stvorenja su dvopolna i mogu doseći dužinu do 25 metara, ali obično su dugačke do pet metara. Hranjive materije uzimaju preko površine tela. Čovek koji u sebi nosi ovog nametnika u početku neće osećati ništa, ali kasnije se pojavljuje mučnina, dijareja i gubitak kilograma.

foto: giphy

Svinjsku pantljičaru je mikroskopski fotografisala Teresa Zgoda sa Tehnološkog instituta ‚‚Rochester" u Njujorku. S tom fotografijom je osvojila 4. mesto na foto takmičenju 2017. ‚‚Nikon Small World".

Na sličan način u telo čovjeka može dospeti i goveđa pantljičara - zbog toga je jako važno paziti da je meso dobro termički obrađeno. Uz njih se u crevu čoveka mogu naći i pseća i riblja pantljičara.

Iz tela se može ukloniti određenim lekovima ili, u težim slučajevima, hirurškim zahvatom. Ponekad ovaj nametnik dođe do želudca, ulazi u mišiće i potkožno tkivo, a retko se nađe čak i u mozgu gde izaziva upalu.

foto: giphy

U prevenciji je najbitnija termička obrada mesa jer izlaganje larve i jaja temperaturama do 56 stepeni Celzijusovih tokom pet minuta dovodi do njenog uništenja. Čuvanje mesa usoljavanjem na duže vreme ili zamrzavanjem na -10 tokom devet dana takođe ubija larbe u mesu.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.