100 posto nemate pojma! Znate li kako se pravilno jede beli luk? (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

najprirodniji antibiotik

100 posto nemate pojma! Znate li kako se pravilno jede beli luk? (FOTO) (GIF)

Neprijatan miris nastaje zbog supstanci koje sadrže sumpor i koje mu daju lekovita svojstva

Objavljeno:

Konačno rešena velika misterija! Kakvi muškarci su bolji muževi? (FOTO) (GIF)

Beli luk je redovan gost u jelovnicima čitvog sveta, ali i biljka kojoj se ljudi okreću zimi kada imaju prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je stvarno lekovit, potvrđuju i stručnjaci.

U belom se nalazi skoro stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa, spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.

foto: giphy

Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali beli luk stvarno deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.

beli luk sadrži moćan spoj alicina kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Da biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje belog luka, trebalo bi da ga jedete na pravi način.

foto: Profimedia

1. Pre jela obavezno ga zgnječite da biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin. 2. Svaki dan trebalo bi pojesti najmanje tri češnja belog luka. 3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju. 4. Ako ga termički obrađujete, neka bude kratko, ne više od 10 minuta.

foto: giphy

Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on nastaje zbog supstanci koje sadrže sumpor i koje belom luku daju lekovita svojstva.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.