Postoji i - seksualna anoreksija! Strah od seksa i napadi panike tokom odnosa! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

pojavila sE još 1975

Postoji i - seksualna anoreksija! Strah od seksa i napadi panike tokom odnosa! (FOTO) (GIF)

Patološki ‚‚gubitak" apetita za romantično - seksualnom interakcijom, često posledicom straha od intimnosti s nekom osobom

Objavljeno: 09:30h

Ovo je najbizarnija muška torbica ikad! Postoji samo jedan razlog zašto je momci obožavaju! (FOTO)

Seksualna anoreksija je ‚‚izgladnjivanje‚‚ sopstvenih osećaja od intime i povezanosti, kako s partnerom, tako kasnije i u drugim oblicima veza.

Manifestuje se kroz napadaje panike prilikom odnosa, a često je povezano s aseksualnošću. Zahteva još puno izučavanja kako bi se obolelima moglo pomoći.

- Zadnji puta sam u leto 2010. pokušala da budem intimna s nekim. Oklevajući sam pristala izaći s dečkom kog sam upoznala preko zajedničkih prijatelja. Izašli smo na nekoliko dejtova i uživala sam u njegovom društvu. Doduše, imam anksioznost koja je jaka do te mere da me umara i koja konstantno okružuje moje veze.

Jednog popodneva me pokupio nakon posla, i nakon vrlo ugodnog i opuštajućeg dana završili smo u njegovom krevetu. Moje telo je postalo nervozno i ukočeno, osećala sam se kao da ne mogu da dišem i počela sam da plačem.

foto: giphy

Strah od intimnosti

Ovo je početak ispovesti mlade devojke za portal ‚‚Woman's Day", koja se bori sa seksualnom anoreksijom, patološkim ‚‚gubitkom" apetita za romantično - seksualnom interakcijom, često posljedicom straha od intimnosti s nekom osobom. Osobe koje se bore s ovim problemom razvijaju snažan oblik anksioznosti koji se vezuju za svaku seksualnu aktivnost i emocionalno vezivanje.

Prva saznanja o ovoj bolesti, to jest, fobiji, pojavila su se 1975. godine i od tada pokušavaju da se pronađu načini od strane psihologa kako pomoći obolelim osobama.

foto: profimedia

- Mojim mislima su prolazila pitanja: Šta radim? Sviđa li se meni ova osoba stvarno? Seti se šta se dogodilo prošli put kada si se upustila u vezu. Prestani, prestani ovog trena! - viknula sam i odgurnula sam ga plačući, grcajući i hvatajući vazduh. On je to naravno i uradio, pokušao je sve da urdai da me smiri.

Objasnila sam mu da imam napad panike i duboko se izvinila. Kad mi se disanje smirilo, obukla sam se i rekla da želim da idem kući. Ponudio se da me odveze, ali odlučila sam ići autobusom. Došao je na stanicu i pitao me: Ovo neće ići, je li tako? Mahnula sam glavom, zagrlila ga i nisam ga više nikada nakon toga videla. Nakon toga nisam više ni pokušavala da spavam sa bilo kim uopšte."

Kada je saznala za ovu bolest, osećala je istovremeno i bolest i olakšanje. ‚‚Izgladnjujući" emocije, ova anoreksija slična je poremećaju ishrane, pa je često povezana s aseksualnošću. Za razliku od aseksualnosti, seksualna anoreksija nije još službeno evidentirana kao mentalna bolest i time je ostala i dalje u senci drugih psiholoških anomalija.

foto: giphy

Nemogućnost povezivanja s drugim osobama

- S 23 godine sam se zaljubila, neiskusna u ljubavi, i nisam verovala da bi takva osoba htela da bude sa mnom. ‚‚Kliknuli" smo na toliko nivoa, ali i dalje se nisam mogla uveriti da je to realnost. Mislila sam samo na to kako će se na kraju ispostaviti da je to sve bila neka varka, i da će se završiti tako da će on upirati prstom u mene i imevati to što sam uopšte pomislila da će me iko ikada voleti i želeti. Nakon što je i ova veza došla kraju, ponovno bez razrešenja, potražila je stručnu pomoć oko svojih napada panike. Svi rezultati su pokazali da je fizički u redu. Ali, napadi su i dalje bili prisutni, odlučila je da prestane da ulaziti u bilo kakve interakcije, čak je prekinula i sve prijateljske veze. Čak i nakon nekoliko godina psihoterapije, ista joj je počela predstavljati veliki problem. Svoje probleme nije mogla preneti ni psihijatru.

Osećaj opisuje kao jači i neprijatniji od straha od odbijanja - to je devastirajuće stanje uma. Još ne vidi izlaz iz ovog stanja, pokušala je sve metode, a ignorisanje je najmanje pomoglo.

foto: profimedia

Nije još dovoljno istražena

Zatočena i dalje u svom (ne)stanju, ova devojka progovara za sve oni koji pate od seksualne anoreksije, a to još ne znaju ili ne žele da priznaju.

Zataškana od strane društva, ova bolest trebala bi se više proučavati kako bi se ponudila rešenja ljudima koji ne mogu da uspostave normalne veze s drugim ljudima, bile one seksualne, prijateljske ili čak one s psihoterapeutom.

- Poverila sam se prijateljici o svome stanju. Nakon malo ćutanja i gledanja u mene širom otvorenim očima upitala me: To stvarno postoji? I ja sam imala slično stanje pre nekoliko godina!

- Osećala sam olakšanje, prvi put nisam bila sama u tome, postojao je konačno neko ko me razume. Ona je sada u dugoj i stabilnoj vezi s muškarcem kog jako voli. Oprezno sam optimistična, pa se sada nadam da ću dugačkim radom na sebi i ja sama jednog dana doći do izlečenja. - napisala je devojka.

foto: profimedia

(Espreso.co.rs / Izvor: zdravakrava.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.