VOLITE BUNDEVU? Ova dijeta je savršena za vas!
Foto: Pixabay

jesenji hit!

VOLITE BUNDEVU? Ova dijeta je savršena za vas!

Za zdravlje i vitak stas

Objavljeno:

Iskoristite bogatstvo jesenjih plodova i brzo se rešite suvišnih kilograma! Po obilju lekovitih svojstava, bundeva značajno prevazilazi mnogo drugo povrće. Uz jelovnik baziran na ovoj namirnici, nećete se samo oprostiti od suvišnih kilograma, već ćete i značajno poboljšati zdravlje!

Za zdravlje i vitak stas

Ova dijeta je savršena za sve one koji žele brzo da smršaju, a ne smeta im da svakog dana jedu istu namirnicu. Bundeva je slatkog ukusa, zbog čega nećete imati problema da se odreknete šećera, a izuzetno je niskokalorična. Ova kraljica jeseni sadrži 90 % vode i samo 26 kcal na 100 grama! Osim toga, bogata je vlaknima, pa tako čak i u manjim količinama obuzdava apetit i daje dugotrajan osećaj sitosti, što je čini savršenom namirnicom u dijetalnoj ishrani! Zahvaljujući obilju korisnih nutrijenata, bundeva podstiče probavu, čisti creva od toksina, pomaže razgradnju masti, smanjuje nivo holesterola u krvi i rasterećuje gusteraču, jača imunitet, a istraživanja su pokazala da čak deluje umirujuće.

Riznica korisnih nutrijenata

Bundeva je, pre svega, izuzetno bogata provitaminom A, odnosno beta karotenom. Iako se ovaj nutrijent uglavnom vezuje za šargarepu, činjenica je da ga u budevi ima pet puta više nego u šaragrepi, a tri puta više nego u junećoj džigerici. Zašto je važan? Ovaj narandžasti pigment se u našem organizmu pretvara u vitamin A i ima jako antioksidantsko dejstvo.

Prvenstveno, utiče na jačanje imunološkog sistema. Istraživanja su pokazala da osobe koje kroz ishranu unose dosta beta korotena, imaju mnogo manje šanse za pojavu kancera od osoba koje ga ne unose uopšte ili vrlo malo. Takođe, štiti od srčanih bolesti i od degenerativnih promena tokom starenja. Bundeva takođe sadrži još jedan karotenoid, beta kriptoksantin, za koji su kineska istraživanja utvrdila da može za 27 % da smanjili rizik raka pluća.

foto: Pixabay

Ovo narandžasto povrće je bogato i vitaminima grupe B, E, C i PP. Sadrži i vitamine K i T, koji se veoma retko nalaze u ostalim vrstama povrća. Vitamin K reguliše gustinu krvi, a vitamin T ubrzava metabolizam. Osim toga, bundeva obiluje i nizom drugih, dragocenih sastojaka: kalcijumom, kalijumom, fosforom, magnezijumom, manganom, cinkom i gvožđem, koga najviše ima u semenkama.

Čisti organizam i topi salo

U ovoj dijeti, bundevu možete da jedete pečenu, kuvanu, pasiranu, pa i ceđenu. Istraživanja su pokazala da je sok od bundeve izuzetno blagotvoran po našu liniju i zdravlje. Smatra se najboljim napitkom od povrća, jer su u njemu zastupljeni vitamini i minerali u srazmeri koja najbolje odgovara našem metabolizmu. Odličan je diuretik, poboljšava probavu i odstranjuje otrove iz creva. Takođe, zahvaljujući dejstvu enzima topi salo i pomaže razgradnju masnog tkiva.

Pravila dijete

Dijeta sa bundevom se drži u ciklusu od četiri puta po četiri dana. Između nema pauza, posle četvrtog dana započenjete jelovnik od prvog dana i tako 16 dana. Bundeva se jede 2-3 puta dnevno i to u raznim oblicima – kroz čorbu, salate, sokove… Od ostalih namirnica, dozvoljeno je voće, povrće, meso… Ukoliko vam dosadi isti jelovnik, povremeno ovo povrće možete da zamenite nekim iz iste porodice, npr. tikvicama.

foto: Pixabay

Da bi vaša dijeta uspela i da biste zaista smršali 8 kg za samo 16 dana, morate da poštujete i neka pravila:

* obroci se uzimaju uvek u određeno vreme (vreme određujete vi u skladu sa dnevnim obavezama)

* šećer nije dozvoljen, kao ni voće koje ga sadrži u većim količinama (banane, grožđe…)

* svedite unos soli na minimum

* pijte 2 l tečnosti dnevno, od vode do nezaslađenih napitaka (čaj, kafa, negazirana mineralna voda…)

* dva puta dnevno je dozvoljena užina koja se sastoji od nezaslađenog voća ili kafe i li čaja bez šećera

* ne preporučuje se da jedete posle 18 h

DIJETA SA BUNDEVOM

1. dan Doručak: salata od bundeve sa šargarepom i sokom od limuna

Ručak: čorba od povrća sa bundevom (paprika, šargarepa, crni luk, mala količina krompira, zelenog lisnatog povrća i biljno ulje) Večera: bundeva pečena u rerni

2. dan Doručak: salata i pire od bundeve Ručak: čorba od bundeve i uštipci od bundeve i krompira (kratko obariti povrće, narendati, pomešati sa j jajetom i malo brašna i pržiti da malo ulja od bundeve) Večera: pečena jabuka

foto: Pixabay

3. dan Doručak: kaša od bundeve sa ovsenim pahuljicama (skuvati 200 g bundeve u vodi, sve propasirati i dodati kašiku ovsenih pahuljica) Ručak: čorba od povrća sa ćuftama (skuvati čorbu od povrća i bundeve, pa 10 minuta pred kraj dodati ćufte napravljane od posnog junećeg mesa, jajeta i narendane bundeve) Večera: dva parčeta tosta i salata od pečene bundeve i ananasa

4. dan Doručak: pire od bundeve, salata od bundeve i povrća Ručak: čorba od povrća i 2 pečena i oljuštene paprike (začinjene po ukusu) Večera: ragu od bundeve (iseckanu bundevu, šargarepe, tikvice i crni luk propržiti na malo biljnog ulja, naliti vodom, po želji dodati iseckane šampinjone, začiniti i kuvati dok povrće ne omeša)

(Espreso.co.rs / Gloria.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.