10 najvećih razloga zašto nikako ne možete da skinete salo sa stomaka! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

emocionalna iscrpljenost

10 najvećih razloga zašto nikako ne možete da skinete salo sa stomaka! (FOTO) (GIF)

Poremećaj u radu hormona može uticati na raspodelu masnoća, pa razlog zbog koga ne možete da smršate može biti u vašem zdravlju

Objavljeno:

3 znaka da vas žena ne gleda kao potencijalnog dečka već kao drugaricu! (FOTO) (GIF)

Ponekad su razlozi zbog kojih ne možete da skinete salo s trbuha komplikovaniji nego što se to čini na prvi pogled. Čak i kada vežbate i pazite na ishranu postoje faktori koji će to uticati na vaše mršavljenje.

Postoji čak deset dobrih razloga zašto neki ljudi nikako ne mogu da se reše sala sa stomaka, a ne radi se o prejedanju i neaktivnosti. Učiteljica joge Libi Limon i fitnes stručnjak Lusi Miler su objasnile o čemu se radi i kako jednom zauvek stanjiti struk bez obzira o kom uzroku nagomilavanja masnih naslaga se radi.

10 najvećih razloga zašto nikako ne možete da skinete salo sa stomaka!

foto: giphy

1. Stres

Jedan od većih uzroka gomilanja masnih naslaga je stresan život i svakako bi bilo dobro da pokušate da se opustite koliko god je to moguće.

- Kortizol, hormon stresa, ima veliku ulogu u taloženju masnoća na trbuhu. Stres može nastati iz brojnih razloga, kao što su emocionalna iscrpljenost, konflikti na poslu, problematične ljubavne veze... Rešavajte se stresa jogom - objašnjava Libi Limon.

Dodaje da je kod stresa dobro praktikovati meditaciju, i to svaki dan. Joga pomaže u smanjenju stresa, zaustavlja negativne misli i puni čoveka pozitivnom energijom.

foto: profimedia

2. Šećer

I on je veliki neprijatelj tankog struka.

- Ishrana sa visokim udelom šećera može izazvati stvaranje tvrdokorne masnoće na stomaku, koju je teže skinuti, a ona nastaje čak i ako pazite na kalorije i ne jedete previše - kaže Libi.

Lusi dodaje da je dobro smanjiti šećere u hrani, ali i zasićene masti, rafinisane bele namirnice kao što su hleb, testenina, pirinač i krompir jer povećavaju nivo šećera u krvi.

- Jedite nemasno meso, povrće i mononezasićene i polinezasićene masti, poput onih koje nalazite u orašastim plodovima i avokadu - savetuje Lusi.

foto: giphy

3. Nedostatak sna

I nedostatak sna može da negativno utiče na nivo kortizola u telu. Svakako je važno rešiti uzrok nesanice i pronaći načine kako da se opustite pre odlaska na spavanje.

foto: profimedia

4. Rođenje deteta

Važno je da nakon rođenja deteta ne stvarati sebi pritisak da treba da izgledate kao pre. S tim ne treba žuriti, ističu Limon i Miler.

- Ako ste nova mama, katkad je teško skinuti višak sa stomaka. Hormonima treba vremena da se smire kao i mišićima na stomaku da se vrate na mesto. Posavjetujte se s postnatalnim stručnjakom ili se pridružite grupama majki sa sličnim problemima - kaže Lusi.

Važno je da usmerite pažnju na ono što ste upravo postigli - doneli na svet živo biće, svoje dete. To je važnije od toga kako u tom trenutku izgledate.

foto: giphy

5. Preterano vežbanje

Koliko god to čudno zvučalo, i preterivanje sa vežbanjem može rezultirati gomilanjem sala na trbuhu.

- Fizički napori kao što su preterano vežbanje ili vežbe izdržljivosti, mogu poremetiti ravnotežu kortizola. Umesto napornih kardio-vežbi izaberite HIIT trening - obašnjava Libi.

Reč je o treningu ‚‚High Intensity Interval Training" ili o intervalnom treningu visokog intenziteta. Ovaj trening ubrzava metabolizam i dokazano je delotvorniji u skidanju masnih naslaga od treninga nižeg intenziteta.

foto: pixabay.com

6. Nadutost

Ako nadut stomak dolazi s grčevima, probavnim smetnjama i gasovima, tada vam verovatno creva loše rade zbog određenih namirnica i moguće je da ste intolerantni na nešto. Važno je da prepoznate uzrok, odnosno da shvatite koja vas hrana nadima, i svesti njen unos na minimum. Ponekad i kombinacije određene hrane stvaraju problem.

- Izbegavajte da jedete voće nakon obroka, jer ono može da izazove fermentisanje hrane u želudcu što vodi stvaranju gasova. - kaže Lusi.

foto: giphy

7. Trbušnjaci ne moraju pomoći

Klasični trbušnjaci odavno su na glasu kao najbolji za rešavanje problema naslaga na trbuhu, ali ako se ne rade kako treba, mogu samo oštetiti leđa.

Samo trbušnjaci neće pomoći otapanju sala na stomaku. Treba vam kombinacija nekoliko vežbi koje će postaći rad više mišića u telu.

foto: pixabay.com

8. Nedostatak mišića

Iako mnoge žene zaziru od bildovanja u teretani, treba biti svestan toga da - što više mišićne mase u telu imate, više kalorija trošite, čak i kada ne radite ništa. To je odlično za otapanje viška masnoća na trbuhu, kao i za čitavo telo.

foto: giphy

9. Strah od masnoća

Nutricionisti žele da istaknu činjenicu da je strah od masne hrane ponekad nerealan i da su se od 70-ih godina i popularizacije manje masne ili nemasne hrane, ljudski strukovi proširili.

- Jeste li se ikada zapitali čime su zamenjene masnoće u hrani? Odgovor: hrpom sintetičkih, neprehrambenih hemikalija koje pogađaju metabolizam i probavu. Većina proizvoda s niskim procentom masnoća ili bez masnoća, sadrži mnogo šećera ili veštačkih zaslađivača da bi se nadomestio nedostatak ukusa - objašnjavaju lični trener i nutricionista Keris Marden, i stručnjak za fitnes i zdravlje Met Vitmor.

foto: giphy

Kažu da masnoće, ali one zdrave, mogu imati veliku ulogu u mršavljenju, kao što su, na primer, masnoće iz kokosovog ulja ili avokada. Dobro je u obroke dodati i malo maslinovog ulja ili maslaca.

Zdrave masnoće pomažu da se uspori oslobađanje hranjivih materija u krvotok, a to pomaže u regulisanju apetita i održava nivo energije u telu skladnom.

foto: profimedia

10. Nešto ozbiljnije

Ukoliko ne uspevate da izgubite na težini iako redovno i pravilno trenirate i pazite šta jedete, niste razvili nikakvu intoleranciju na hranu, ne bi bilo loše da posetite lekara.

Poremećaj u radu hormona može uticati na raspodelu masnoća, pa se iza svega može skrivati i problem sa tiroidnom žlezdom.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: dailymail.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.