Imate perut, svrbi vas glava? Ima leka i toj napasti! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

pecka vas i svrbi?

Imate perut, svrbi vas glava? Ima leka i toj napasti! (FOTO) (GIF)

Ako vas često svrbi vlasište ili područje iza uha možda patite od seboroičnog dermatitisa, stanja koje je često nasledno, a pojačava se u jesen

Objavljeno:

7 simptoma depresije! Možda je imaš i baš ti! (FOTO) (GIF)

Najčešći uzroci peruti su alergije, stres i klimatski uslovi, ali i preterana konzumacija ljute ili slane hrane. Perut je moguće ublažiti bademovim uljem, a treba izbegavati masnu i ljutu hranu.

Jedan od glavnih uzročnika peruti je gljivica ‚‚Pityrosporum ovale" koja prirodno nastanjuje folikule kose, a razmnožavanjem izaziva upalu i ljuštenje.

Na perut utiče i pojava bolesti poput dermatitisa, preteran rad lojnih žlezda, ali i brojni drugi uzroci poput alergija, kozmetičkih preparata, klimatskih uslova... Perut često, osim ljuštenja kože, prate popratne pojave poput svraba, a u težim slučajevima crvenilo, peckanje i uopštena neprijatnost.

foto: giphy

Uzroci pojave peruti

Iako ovakvo stanje ne ugrožava zdravlje, nepravilnim lečenjem ili zanemarivanjem može prerasti u teže stanje, poput seboreičnog dermatitisa koji zahteva puno vremena za lečenje.

Najčešći uzroci pojave periuti su alergije, izloženost stresu, upotreba pogrešnih preparata za negovanje kose, klimatski uslovi i promena temperature (nagla promena toplog i hladnog), ali preterano konzumiranje slane, kisele ili ljute hrane i alkohola.

foto: profimedia

Nastanak i lečenje seboreje

U staroj medicini se ističe aloe vera gel, koji se smatra najdelotvornijim načinom za ublažavanje i suzbijanje peruti. Tu je i mešavina maslinovog ulja sa svežim korenom đumbira. Smesu je potrebno utrljati u teme pre pranja kose i dobro izmasirati.

Perut će ublažiti i topla uljna mešavina od bademovog i maslinovog ulja. Njome treba masirati teme i vlasište pa oprati kosu. Ako vas često svrbi vlasište ili područje iza uha možda patite od seboroičnog dermatitisa, stanja koje je često nasledno, a pogoršava se u jesen.

Seboroični dermatitis je hronično ponavljajuća bolest koja se javlja na vlasištu, licu, području iza uha, predelima iznad grudnr kosti i između lopatica. U nastanku seboroičnog dermatitisa uz seboreju (pojačano lučenje loja) važnu ulogu imaju i neki mikroorganizmi i njihovi produkti razgradnje i stres.

foto: giphy

Glavni krivac za pojavu seboroičnog dermatitisa je gljivica ‚‚Pityrosporum ovale". U nastanku ove bolesti važnu ulogu ima i neslednio geni. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike, a mikrološkom obradom može da se pronađe gljivica ‚‚Pityrosporum ovale".

Terapija seboroičkog dermatitisa je dugotrajna, a u ishrani treba izbegavati koncentrisane ugljene hidrate, masti i začinjenu hranu. U terapiji se koriste gelovi, kreme, šamponi na bazi sumpora, salicilne kiseline, selenium sulfida, cink piritiona i antimikotika. Učestalost pranja kose zavisi od izraženosti promena i šampona koji se koristi, a obično je to dva puta nedeljno.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.