Povećava li sunčanje u toplesu opasnost od dobijanja raka dojke? (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

pažljivo se sunčajte

Povećava li sunčanje u toplesu opasnost od dobijanja raka dojke? (FOTO) (GIF)

Žene sa implantatima moraju obavezno da izbegavaju sunčanje najmanje godinu dana od operativnog zahvata

Objavljeno:

Nije kasno! Beba u 30-im vam može produžiti život! (FOTO) (GIF)

Preplanuli ten postao je modni imperativ početkom šezdesetih godina, a modne ikone tog vremena počele su da se sunčaju u toplesu. Prvi monokini, za koji je zaslužan Austrijanac rođen u SAD-u, Rudi Gernreič, dizajniran je 1964. godine, a od tada sa većim ili manjim interesovanjem, žene otkrivaju svoje grudi na plažama.

Ako tokom leta želite da ravnomerno pocrnite po čitavom telu i često se sunčate u toplesu, ali pripazite! Koža na grudima je osetljivija od drugih delova tela jer nije izložena suncu tokom čitave godine, a sunčanje u toplesu takođe može pridoneti straijem izgledu kože na grudima, ali i izazvati druge komplikacije.

foto: giphy

Ranije se nije vodilo računa o štetnom delovanju sunca na kožu, tako da se nije pričalo ni o mogućim posledicama sunčanja te vrlo osetljive regije.

Zahvaljujući učestalim upozorenjima dermatologa i brojnim kampanjama u borbi protiv melanoma, danas se znaju sve negative strane prekomernog izlaganja suncu bilo da se radi o zdravlju ili lepoti. Ali, šta se događa sa grudima ukoliko se izlažu suncu?

foto: pixabay.com

Koža na tom delu tela je jednako građena kao i drugde - od epidermisa, dermisa i potkožnog masnog tkiva. Razliku čini bradavica oko koje se otvara 10-20 izvodnih kanala mlečnih žlezda. Između žlezdanih delova smešteno je vezivno i masno tkivo. Upravo količina masnog i glandularnog tkiva određuje i veličinu grudi.

Iz ovoga se može zaključiti da se prilikom sunčanja u toplesu treba bojati svih štetnih posledica i da treba obratiti pažnju na dodatne činjenice. Pre svega, koža koja se nikada ne izlaže suncu je značajno osetljivija od drugih delova tela izloženih tokom čitavegodine, a posebno su osetljive bradavice i areole.

foto: giphy

Zbog toga je važna svakodnevna hidratantna nega kože grudi, a bradavica i areola sa masnijim preparatima. Tokom sunčanja preporučljiva je primena visokih zaštitnih faktora i ispod grudnjaka.

To znači da se toples ne savetuje, a ako se ipak tako sunčate, tada mere opreza moraju biti veće. Nemojte se izlagati suncu između 12 i 16 sati, a grudi izlažite samo kratko vreme uz obaveznu kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50.

foto: pixabay.com

DNK mutacije, hiperpigmentacije, bore, prekanceroze i u konačnici karcinomi kože neće zaobići ni ovu regiju. Odmah iza donjih ekstremiteta i leđa, prema učestalosti pojavljivanja melanoma kod žena, sledi grudni koš.

Preuranjeni znaci starosti će se uz lice i vrat pojaviti i na regiji grudi, a sunčanje u toplesu će pridoneti ostareloj koži.

foto: giphy

Ukoliko postoji sklonost solarnom dermatitisu, tada će izloženost grudi suncu biti pogubna, pa to treba da izbegavate, a lečenje se sprovodi uobičajenim merama kao i za druge delove kože.

Žene sa implantatima moraju obavezno da izbegavaju sunčanje najmanje godinu dana od operativnog zahvata.

foto: pixabay.com

Iako sunčanje u toplesu ne utiče na razvoj karcinoma dojke, ipak postoje studije koje govore da pacijentkinje obolele od karcinoma kože imaju veći rizik i za razvoj karcinoma dojke. Ovo posebno važi ako je žena obolela u mlađoj dobi.

Na kraju treba istaći da postoji više argumenata koji govore protiv sunčanja u toplesu. Umesto toga, umereno sunčanje sa manjim bikinijem i bez naramenica rezultiratće lepom i ne pretamnom kožom.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: zdravakrava.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.