Udarila te je sunčanica? 3 najlakša načina da preguraš vreli udar sunca! (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

što više tečnosti

Udarila te je sunčanica? 3 najlakša načina da preguraš vreli udar sunca! (FOTO) (GIF)

Simptomi podrazumevaju povišenu temperaturu, crvenu i suvu kožu, ubrzan puls i plitko disanje, a osoba se žali na glavobolju, nemir i zbunjenost

Objavljeno:

Pazite se krvopija! Ovo je jedini pravilan način da izvadite krpelja! (FOTO)

Dugotrajan boravak na suncu bez adekvatne zaštite može da dovede do sunčanice, vrlo ozbiljnog stanja koje zahteva lekarsku pomoć. Simptomi podrazumevaju povišenu temperaturu (do 41°C), crvenu i suvu kožu, ubrzan puls i plitko disanje, a osoba se žali na glavobolju, nemir i zbunjenost.

Ako se ovi alarmantni znaci ignorišu, daljim izlaganjem suncu dolazi do malaksalosti, zujanja u ušima, nesvestice, a na kraju i kome i smrti. Ipak, ako simptomi sunčanice nastupe, treba postupati ozbiljno i preduzeti korake za spašavanje unesrećenog.

foto: giphy

Kod sumnje na sunčanicu, ukoliko nije moguće potražiti pomoć lekara, savetuje da se osoba što pre premestiti u hladnu prostoriju, oslobodi suvišne odeće i, po mogućstvu, uroni u hladnu, ali ne ledenu vodu. Može da pomogne i umotavanje u mokre peškire.

foto: pixabay.com

Ako je osoba pri svesti treba joj ponuditi vodu, sportski, izotonični napitak ili bilo koju tečnost koja se nađe pri ruci. Treba uzimati male gutljaje.

Kofeinski i alkoholni napitci nipošto nisu primereni jer uzrokuju dalju dehidraciju. Najbolje je upotrebiti izotonične napitke koji imaju jednaku osmolarnost kao i krvna plazma, pa su idealni za brzu nadoknadu izgubljene tečnosti.

foto: Tumblr

Izotonične napitke možete, vrlo jednostavno, pripremiti i sami!

Pomešajte pola litre vode sa pola litre nezašećerenog svežeg prirodnog voćnog soka(narandža, jabuka, limun, grejp) i dobro ohladite.

Pomešajte 200 mililitara voćnog soka sa 800 mililitara vode i jednim gramom soli i dobro ohladite.

foto: pixabay.com

Pomešajte litar tople vode sa 50 do 70 grama šećera, 200 mililitara nezašećerenog svežeg prirodnog voćnog soka i jednim gramom soli i dobro ohladite.

foto: giphy

Pojedite nešto slano

Umesto izotoničnog napitka, možete da pojedete nešto slano, poput krekera, i da popijete dovoljno vode. Namirnice koje se preporučuju nakon sunčanice su, takođe, one koje brzo nadoknađuju tečnost i elektrolite. Tu je najbolje sezonsko voće i povrće, prvenstveno, lubenica, dinja, krastavci. U zavisnosti od stanja, možete pojesti i bananu, koja će nadoknaditi izgubljeni kalijum. I supa je dobar izbor, bilo da je reč o klasičnoj od povrća, pilećoj ili gaspaču, koji može izuzetno da prija.

foto: pixabay.com

Ključ je, dakle, odabrati namirnice i obroke koji su bogati tečnošću, lagani i lako svarljivi. Kako se zdravstveno stanje poboljšava i simptomi smiruju, polako može da se uvodi lagana mediteranska hrana i, s vremenom, da se vraća na standardnu hranu.

foto: giphy

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.