Krpu u ruke i ribaj, ako nećeš da se ugojiš! Da, dobro si čuo kućna prašina mnogo goji (FOTO) (GIF)
Foto: giphy

ne možete da smršate?

Krpu u ruke i ribaj, ako nećeš da se ugojiš! Da, dobro si čuo kućna prašina mnogo goji (FOTO) (GIF)

Endokrine hemikalije (EDC) koji se nalaze u kućnoj prašini mogu podstaći masne naslage da skupljaju više masti

Objavljeno:

Često grickate nokte? Što to stvarno govori o vama? (FOTO) (GIF)

Male količine prašine koje sadrže spojeve ekoloških zagađivača mogu imati uticaj u rastu masnih ćelija, pokazala je studija istraživača ‚‚American Chemical Society". Istraživači su utvrdili da spojevi poznati kao endokrine hemikalije (EDC) koji se nalaze u kućnoj prašini mogu podstaći masne naslage da skupljaju više masti.

Studija je pokazala da su masne ćelije zbog kućne prašine koja se dodavala predmetima u laboratoriji nakupile trigliceride. EDC su sintetički ili prirodni spojevi koji mogu replikovati hormone tela. Podaci dobijeni istraživanjima na životinjama pokazali su da izloženost EDC-u tokom ranijeg života može izazvati gojenje tokom kasnijeg života.

foto: tumblr

EDC se obično nalazi u robi široke potrošnje i završava u prašini koja se udiše, proguta i apsorbuje kroz kožu. Prema proceni američke agencije ‚‚Environmental Protection", deca svakodnevno konzumiraju oko 50 miligrama kućne prašine.

foto: pixabay.com

Istraživači su prikupili uzorke kućne prašine iz 11 domova u Severnoj Karolini. Ekstrakti iz sedam od 11 uzoraka su podstakli masne ćelije da se razvijaju i nakupljaju trigliceride. Istraživanje je pokazalo da samo tri mikrograma prašine utiču na masne ćelije. Istraživači sugerišu da izloženost kućnoj prašini može naruštiti metaboličko zdravlje, posebno kod dece.

foto: tumblr

(Espreso.co.rs / Izvor: klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.