Ako popijete između 2 i 4 kafe na dan, živećete duže od onih koji je ne piju! Pitate se zašto? (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

gorka ili slatka?

Ako popijete između 2 i 4 kafe na dan, živećete duže od onih koji je ne piju! Pitate se zašto? (FOTO) (GIF)

Dodavanje mleka i šećera u kafu neće umanjiti njenu lekovitost, već će samo dodati koju kaloriju

Objavljeno:

Odgovori mi na ovih 8 pitanja i odmah ću ti reći imaš li bipolarni poremećaj! (FOTO) (GIF)

Ljubitelji kafe konačno mogu da odahnu jer njihov omiljeni napitak produžava život i bori se protiv starenja, otkriva najnovije istraživanje. Do sada se smatralo da su bolesti poput Alchajmerove ili hipertenzije posledica starosti, ali naučnici s kalifornijskog Instituta Stanford otkrivaju da su za pojavu tih bolesti u poznim godinama najzaslužniji upalni procesi.

Jedan od najmoćnijih sastojaka kafe, kofein, bori se protiv upala u telu i tako zaustavlja teža oboljenja i brzo starenje. Razlozi nastajanja upalnih procesa u telu mogu biti različiti, ali glavni mogu biti slobodni radikali koji svojim delovanjem oštećuju ćelije i tkiva, pa ovde nastupaju moćni sastojci kafe.

foto: giphy

Antioksidansi iz hrane mogu da spreče štetno delovanje slobodnih radikala vezujući se na njih, pri čemu sprečavaju oštećenja tkiva. Kafa je dobar izvor antioksidanasa, koji nakon apsorpcije mogu imati blagotvorno delovanje na ublažavanje upalnih procesa u organizmu.

foto: profimedia

Kalifornijski naučnici tvrde da je doza od pet ili više šoljica kafe dnevno najbolje uticala na upalne procese ispitanika.

Kod ljudi koji bolje tolerišu kofein prihvatljive su i veće količine kafe. Ali uopštena preporuka je piti najviše između tri i pet šoljica kafe na dan da biste iskoristili sve blagodati koje vam ispijanje ovoga napitka pruža. Jedna šoljica kafe ima samo dvadesetak kalorija, obiluje vitaminom B i mineralima, poput magnezijuma, kalijuma, mangana i fosfora.

foto: giphy

Svi sastojci iz kafe su izvor bolje koncentracije, brže razgradnje masnog tkiva, manjeg rizika od dijabetesa i depresije, pa čak i prevencije neuroloških bolesti. Više od pet šoljica kafe dnevno može uticati na pojavu mučnine, bola u stomaku, vrtoglavice, anksioznosti, nervoze, nemirnosti, nesanice i tremora. Dodavanje mleka i šećera u kafu neće umanjiti njenu lekovitost, već će samo dodati koju kaloriju.

foto: profimedia

Recept za superkafu

Običnu crnu kafu, kakvu inače pijete, zasladite s pola kašičice meda i dodajte sojino ili bademovo mleko i malo čilija u prahu. Dobićete ukusan napitak koji zbog kofeina i čilija ima učinak ubrzavanja metabolizma, a kafa i med su dobar izvor minerala i vitamina.

foto: giphy

Izvor sreće

Loše raspoloženje najčešće je posledica smanjenog nivoa dopamina u telu. Kofein stimuliše povećanje nivoa hormona sreće, dopamina i epinefrina pa tako razbuđuje, vraća osmeh na lice i daje energiju i snagu da prebrodite stresne situacije.

foto: Profimedia

Za lepu kožu

Smatra se da kofein deluje stimulativno na lučenje prirodnih lipida u koži koji popravljaju oštećenja kože, ubrzavaju zaceljivanje i vlaže kožu dajući joj zdrav i prirodan sjaj. Mlevena kafa može biti i odličan piling u kombinaciji s maslinovim uljem.

foto: giphy

Čuva jetru

Stručnjaci tvrde da kofein može uticati na usporavanje razvitka ciroze jetre i raka jetre. Fenoli, kahveol i kafestol, koji se prirodno nalaze u kafi, deluju antivirusno pa bi mogli da spreče razmnožavanje virusa uzročnika hepatitisa B.

foto: pixabay.com

Top 5 najboljih saveta:

1. Uz kafu uvek popijte vodu

Obzirom na to da kafa ima diuretsko dejstvo, savetuje se da uz kavu pijete vodu. Kofein utiče i na smanjenje apsorpcije kalcijuma, posebno kod njegovog manjeg unosa.

foto: giphy

2. Trudnice ne smeju piti više od 2 šoljice dnevno

Ispijanje više od četiri šoljice kafe može biti opasno i za zdrave ljude, ali najvećem su riziku izloženi mladi i trudnice jer previše kofeina može imati štetne učinke na fetus.

foto: pixabay.com

3. Kafu povremeno zamenite čajem

Prosečna šoljca crnog, zelenog ili žutog čaja najčešće sadrži 3-4 puta manje kofeina od šoljice espresa, ali može da sadrrži i do 50 mg kofeina.

foto: giphy

4. Kofein smanjuje glavobolje

Jedan od najčešćih uzroka glavobolje je proširenje krvnih žila, a kofein ih leči tako što ih steže i vraća u normalno stanje. Zato je šoljica kave prva pomoć kod uporne glavobolje.

foto: pixabay.com

5. Suve začine dodajte na početku

Začini poput klinčića, štapića cimeta, mahune vanile ili anisa dodaju se na početku pripreme napitka jer tako bolje otpuštaju aromatične supstance.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: cnn.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.