Odgovori mi na ovih 8 pitanja i odmah ću ti reći imaš li bipolarni poremećaj! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

česte promene raspoloženja?

Odgovori mi na ovih 8 pitanja i odmah ću ti reći imaš li bipolarni poremećaj! (FOTO) (GIF)

Jedno istraživanje pokazuje da tri puta više žena nego muškaraca iskusi više od četiri epizode bipolarnog poremećaja u godinu dana

Objavljeno: 09:05h

Mozak ti se ulenjio? Sive ćelije se bilduju na ovaj način! (FOTO) (GIF)

Bipolarni poremećaj je zbunjujuć onima koji boluju od njega. Bolest nema granice i zahvata sve sfere pacijentovog života: dom i porodicu, posao, društveni život i ostalo. Ekstremne promene raspoloženja mogu prouzrokovati iracionalno i nepredvidivo pacijentovo ponašanje, pogrešno rasuđivanje ili stanja u kojima osoba jednostavno ne može ustati iz kreveta.

Oko 1 procenat populacije boluje od bipolarnog poremećaja, a broj obolelih muškaraca i žena je podjednak. Istraživanje časopisa ‚‚Journal of Clinical Psychiatry" pokazuje da tri puta više žena nego muškaraca iskusi više od četiri epizode bipolarnog poremećaja u godinu dana.

Prema podacima ‚‚Psychiatry Edgmont-a čak 69 procenata pacijenata kojima je dijagnostifikovan bipolarni poremećaj zapravo je pogrešno dijagnostifikovan jer osobe traže terapiju kada boluju od depresije.

foto: giphy

Postoji 8 pitanja koje lekari postavljaju osobama kojima je dijagnostifikovan bipolarni poremećaj:

1. Jeste li se ikada osećali ‚‚predobro" nekoliko dana uzastopno?

lekari proveravaju patološki stadijum ‚‚porasta" raspoloženja u kom se osoba oseća izrazito euforično, ali u brzom roku se može se osećati osetljivo i uzrujano.

foto: profimedia

2. Jeste li tokom tog vremena spavali manje nego uobičajeno i pri tome niste osećali umor?

Znak bipolarnog poremećaja može biti manjak sna i istovremeni osećaj energičnosti. Lekari zato propituju i promene u navikama spavanja.

foto: giphy

3. Tokom perioda ‚‚dobrog raspoloženja˝", jeste li ikada imali osećaj da Vam mozak ubrzano procesuira informacije i da ste puni ideja?

Terapeuti pokušavaju da utvrde ima li pacijent drugi simptom bipolarnog osećaja ‚‚ubrzane misli", koje takođe mogu biti simptom anksioznosti i opsesivno - kompulzivnog poremećaja. Pacijenti oboleli od bipolarnog poremećaja najčešće imaju osećaj da im je teško da izdrže s mislima koje imaju.

foto: pixabay.com

4. Jeste li bili pričljiviji?

Tokom maničnog stanja bipolarni pacijenti mogu i brzo govoriti i menjati ideje. Pitanje koje lekari postavljaju samima sebi je: Je li teško pratiti pacijenta dok govori?. Jedan od ključnih znakova je nedostatak pacijentovog uvida u njegovo ponašanje, u ono šta i kako govori ili drugačije razmišljanje.

foto: giphy

5. Jeste li obavljali više poslova nego inače?

Ukoliko pacijent, na primer, tvrdi da ima više posla nego inače potrebno je ustanoviti je li to zaista tako ili je osoba postavila višu lestvicu u ostvarenju različitih aktivnosti i ciljeva.

foto: pixabay.com

6. Jeste li preuzeli rizik?

Osobe obolele od bipolarnog poremećaja ponašaju se bezobzirno, donose pogrešne poslovne odluke pa se čak i upuštaju u opasne seksualne odnose.

foto: giphy

7. Jeste li se osećali pametnije, atraktivnije i veštije?

Pacijenti takođe mogu osećati i više samopouzdanja, samopoštovanja i optimizma. Ako osoba često iznosi da se oseća odlično ili je pak dala otkaz bez konkretnog plana za budućnost, postoji mogućnost da ima bipolarni poremećaj.

foto: pixabay.com

8. Kakva vam je istorija bolesti?

Ukoliko nije moguće napraviti test za determinisanje bipolarnog poremećaja, istorija bolesti je izrazito korisna zbog toga što se bipolarni poremećaj može nalaziti u porodicama ili kod dece koja imaju obolelog roditelja. Ako smatrate da neko od vaših prijatelja ili porodice ima bipolarni poremećaj, prvi korak je odlazak lekaru.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: zdravakrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.