Mozak ti se ulenjio? Sive ćelije se bilduju na ovaj način! (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

brain fitness

Mozak ti se ulenjio? Sive ćelije se bilduju na ovaj način! (FOTO) (GIF)

Prve prave ukrštenice su pojavile pre više od 100 godina u američkim novinama, a kako im je rasla popularnost, tako su se širile svetom

Objavljeno:

Šta je za muškarca žena iz snova? (FOTO) (GIF)

Kako se mozak ne bi ulenjio, treba ga stalno vežbati, potrebni su mu stalni podsticaji i novi zadaci jer rutina ‚‚ubija" vitalnost moždanih funkcija. Ti podsticaji mogu biti nešto sasvim jednostavno.

Naprimer, da se dešnjak potpiše levom rukom ili zakopča dugmiće na košulji levom rukom. Takvih ‚‚brain fitness" zadataka ima čitav niz i važno je izabrati i vežbati ono što nam se najviše sviđa - od rešavanja ukrštenica, rebusa i sudokua do učenja novih znanja, jezika, igranja šaha, bridža...

foto: giphy

Svakodnevno rešavanje ukrštenica i slične enigmatske razonode pomažu mozgu da sačuva koncentraciju. Starenjem mozak sve teže razdvaja informacije iz raznih ‚‚senzora" pa, na primer, pozadinska buka onemogućava starijima da se usredotoče na ono što gledaju.

foto: pixabay.com

Tokom istraživanja Univerziteta ‚‚Wake Forrest 23" dobrovoljaca sat vremena na dan rešavalo je ukrštenice i druge logičke vežbe, a skeniranje protoka krvi u mozgu pokazalo je da su se svakim danom sve bolje koncentrisali na zadatke.

foto: giphy

Prve prave ukrštenice su pojavile pre više od 100 godina u američkim novinama. Kako im je rasla popularnost, tako su se širile svetom i dobijale razne oblike: klasične ukrštenice, talijanke, švajcarske, slogovne ukrštenice, a u najširim krugovima rešavača jako su popularne skandinavke.

foto: pixabay.com

S razvojem digitalnih tehnologija, ukrštenice su postale dostupne i na računarima, tabletima i mobilnim telefonima.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.