ŽELITE SAVRŠENE NOGE? Ovih PET VEŽBI pomoći će vam da ih imate! (FOTO) (GIF)
Foto: Pixabay

saveti za izvajano telo

ŽELITE SAVRŠENE NOGE? Ovih PET VEŽBI pomoći će vam da ih imate! (FOTO) (GIF)

Ove vežbe će vam pored oblikovanja nogu pomoći i da se opustite

Objavljeno:

Predstavljamo vam vežbe za deo tela koji će u narednim mesecima biti najviše izložen pogledima. Ovih 5 joga položaja savršeno će oblikovati noge, po preporuci Diane Martinaj, sertifikovane učiteljice joge.

Iako potiče iz Indije, joga je danas izuzetno popularna u celom svetu, a Međunarodni dan joge obeležava se raznim radionicama, predavanjima, besplatnim časovima joge, proslavama.

U prilikama koje označavaju novi početak ili neku životnu promenu uvek se izvodi 108 Pozdrava suncu.

Isto kao što je u jogijskoj tradiciji 'om' sveti zvuk, tako je i 108 sveti broj - objašnjava Diana za portal Zadovoljna.hr.

5 JOGA POLOŽAJA ZA ČVRSTE NOGE

1. RATNIK 1

Stanite šire od širine kukova. Stopalo prednje noge gleda ravno napred, a stopalo zadnje noge zarotirajte pod uglom od 45 stepeni. Kukovi gledaju prema napred i pokušajte da zamislite kako zadnju nogu rotirate prema unutra.

Prednja noga je savijena u kolenu, a koleno neka bude iznad nivoa skočnog zgloba – nikako ne sme da pređe nivo prstiju. Zadnja noga je ravna, ali koleno ne sme da bude fiksirano.

Ruke podignite u vazduh, ali ne podižite ramena, leđa treba da budu ravna. Jednostavnija je varijanta zadržati ruke u širini ramena, dok je malo teža varijanta spojiti dlanove iznad glave – pokušajte, ali ako vam ramena beže prema ušima, ne forsirajte spojene dlanove.

Zadržite pet do osam udaha i izdaha. Ponovite na drugu stranu.

foto: Thinkstock

2. RATNIK 2

Stanite šire od širine kukova, razmak između stopala veći je nego kod ratnika 1. Stopalo prednje noge gleda prema napred, a stopalo zadnje noge zarotirajte pod uglom od 45 stepeni. Prednja noga savijena je u kolenu, a koleno neka bude iznad nivoa skočnog zgloba – ne sme da pređe nivo prstiju.

Zadnja noga je ravna, nemojte ju zaključavati u kolenu. Osetite kako spoljni rub zadnjeg stopala čvrsto prianja uz podlogu kako biste aktivirali butine.

Ruke raširite ka spolja i neka budu u ravni ramena, laktovi su opušteni. Ne gurajte ramena prema gore. Zadržite pet do osam udaha i izdaha. Ponovite na drugu stranu.

Osim što aktiviraju mišiće nogu, položaji ratnika 1 i 2 daju nam osećaj stabilnosti i uzemljenja.

Ukoliko želite da dovedete vežbu na viši nivo, pokušajteda tokom izvođenja asane zamislite neke od kvaliteta ratnika koje želite da razvijete. To mogu biti na primer hrabrost, unutrašnja snaga, fokus, smirenost.

foto: Thinkstock

3. RATNIK 3

Izazovna ravnotežna pozicija. Stanite tako da je jedna noga punim stopalom na podu, dok je druga iza, samo prsti dodiruju pod. Stopalo koje je u dodiru s podom osetite na četiri tačke: palac, mali prst, unutrašnja i spoljna strana pete.

Polako podižite zadnju nogu, a trup naginjite prema napred. Pokušajte da dobijete ravnu liniju od vrha glave do zadnje pete. Ruke su uz telo. Kad se osetite skroz stabilno, možete da pokušate izazovniju varijantu – ispružire ruke prema napred, tako da su u ravni s ramenima, bez podizanja ramena prema ušima.

Zadržite pet do osam udaha i izdaha. Ponovite na drugu stranu.

Ratnik 3 pomoći će vam u pronalaženju fokusa i koncentracije, što su odlike potrebne za održavanje ravnoteže. Kad ih savladate na prostirci, biće vam lakše da ih primenite u svakodnevnom životu.

foto: Thinkstock

4. STOLICA

Stanite tako da se palčevi na stopalima dodiruju, a pete su otprilike jedan centimetar razmaknute. Zamislite da se iza vas nalazi stolica na koju želite da sednete.

Kukovi i zadnjica idu prema nazad – ne dozvolite da vam kolena pređu nivo nožnih prstiju. Kičmu zadržite u što neutralnijoj poziciji.

Ruke za početak možete zadržati uz telo, a s vremenom ih podignite i radite na tome da spojite dlanove, bez podizanja ramena prema ušima. Zadržite pet do deset udaha i izdaha.

Stolica je jedna od najnapornijih asana, čak i naprednijim vežbačima. Ako vam je teško, znajte da je to normalno. Položaj stolice uči nas da možemo da izdržimo čak i najteže situacije i da iz njih uvek izađemo snažniji.

foto: Thinkstock

5. POLOŽAJ PSA KOJI GLEDA DOLJE

Stanite na sve četiri, tako da su ručni zglobovi ispod ramena, a kolena ispod kukova. Iz te pozicije dlanovima "prošetajte" malo prema napred, a nakon toga podvucite prste na nogama i podignite kolena od poda.

Raširite prste na rukama i usmerite kažiprst i srednji prst prema napred. Osetite površinu dlana čvrsto u podlozi, aktivne i čvrste ruke, kao i ramena koja su odmaknuta od ušiju. Zamislite da rukama gurate pod od sebe.

Leđa su ravna,a sedne kosti su usmerene prema plafonu. Noge su aktivne, posebno prednja i unutrašnja strana bedara. U zadnjoj strani butina osetiteće istezanje, a ukoliko je ono preintenzivno, dodatno savijte noge u kolenima.

Stopala su otprilike u širini kukova. Ako petama ne možete da dodirnete poda, ne brinite se – moći ćete s vremenom. Zasad nađite varijantu koja vam najviše odgovara i osetite aktivno celo telo, posebno noge.

Zadržite pet do deset udaha i izdaha. Položaj psa koji gleda prema dole umirujuća je i opuštajuća asana, iako na početku može biti teška, dok ne naučite kako da se pravilno postavite na noge, a da ruke ne preuzimaju većinu napora.

foto: Thinkstock

(Espreso.co.rs/Zadovoljna.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.