IZBACITE KOMPOVE, MOBILNE, TABLETE! Moderna tehnologija ugrožava razvoj govora kod dece!
Foto: Profimedia

oprez!

IZBACITE KOMPOVE, MOBILNE, TABLETE! Moderna tehnologija ugrožava razvoj govora kod dece!

Mališani sve kasnije progovaraju

Objavljeno: 01.07.2017. 15:39h
  • 33

Sve veći broj dece uzrasta od pet do šest godina u poslednje vreme, zbog interneta, telefona, televizije, ne razvija govor u dovoljnoj meri, niti je u stanju da komunicira, ukazano je na predavanju o problemima dece tokom odrastanja koje je održano na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Psiholog iz Centra za mentalno zdravlje na Palama Vanja Tešanović rekla je novinarima da je problem to što su telefon i televizija jednostrani, što se dete ne obraća nikome i nema povratne informacije.

Tešanovićeva kaže da su imali nekoliko generacija sa poteškoćama, pa su zbog toga počeli podizati svest kod roditelja o ovom problemu i ukazivati im da deci u ovom uzrastu ne dozvole korišćenje telefona.

foto: Profimedia, Ilustracija

Ona je navela da su lekari Doma zdravlje Pale - stomatolozi, psiholozi i logopedi, juče za roditelje održali predavanja o temama - razvojne faze usvajanja govora, oralna higijena kod dece, te odvikavanje od pelena.

- Stomatolog je govorio o prevenciji nekih ozbiljnih poremećaja u razvoju zuba, psiholog kako navići dete da koristi nošu, a logoped o problemima u razvoju govora - rekla je Tešanovićeva.

Predavanje je organizovala Mreža za zaštitu dece i omladine Pale u saradnji sa Kulturno-sportskim centrom.

(Espreso.rs / Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media