Bapske priče nisu tako tačne! Rakija nije za rane i spuštanje temperature! (FOTO) (GIF)
Foto: giphy

Ima i boljeg leka od rakije?

Bapske priče nisu tako tačne! Rakija nije za rane i spuštanje temperature! (FOTO) (GIF)

Rakija, čuvarkuća, duvan, beli luk i maslac su prava blaga narodne medicine, ali ne bi trebalo tako olako da se koriste, pogotovo ne na deci

Objavljeno:

Indijanski horoskop! Koja si ti životinja i šta to govori o tebi? (FOTO) (GIF)

Narodna medicina često može pomoći kad konvencionalna zakaže. Ipak, ne treba sve saveta ‚‚naših starih” i uvrežene mudrosti koje se prenose s kolena na koleno uzimati zdravo za gotovo. Pogotovo kad je reč o deci. Tako se, na primer, oduvek smatralo da su oblozi od rakije odlično rešenje za skidanje visoke temperature. Bake se kunu u obloge natopljene rakijom ili alkoholom koji se stavljaju na dečja prsa. Leksri su ovde jednoglasni - izbegavajte to po svaku cenu jer alkohol isušuje kožu i prolazi kroz nju, a u krv može dospeti i inhalacijom alkoholnih para pa se dete može otrovati.

foto: Thinkstock

Sledeći primer je biljka čuvarkuća, koja pomaže kod upala uha. Sok isceđen iz lista ublažava razne vrste upala, i spoljašnje i unutrašnje, ali ako je detetu oštećen bubnjić, na ovaj način može doći do infekcije. Infekciju rizikujete i ako primenite stari narodni lek koji se stolećima kostio za zaustavljanje krvarenja i zaceljivanje rana - duvan. Nekada davno su se na posekotine stavljali komadići smrvljenog lista duvana, ali danas takvo tretiranje dečjih poseklina nije nikako preporučljivo.

Kao što nije preporučljivo ni stavljati rakiju na ranu. Ima i puno boljih načina za dezinfekciju. Rakija peče, jako je agresivna i nedovoljno delotvorna za potpunu dezinfekciju.

foto: pixabay.com

Deci za zaustavljanje krvarenja iz rane nikako ne bi trebalo stavljati ni prašak od kore hrasta ili listove bokvice, za koje se veruje da zaustavljaju krvarenje.

Lekari kažu da je to najlakši put do infekcije, i u doba kad je lako doći do bolnice treba se držati sterilnih gaza i medicinskih sredstava za deiznfekciju.

Obzirom na to da su leto i odlazak na more pred vama, ako dete opeče meduza ili ako stane na morskog ježa, mesto opekotine ili uboda nikako ne biste smeli trenirati urinom. Naime, prošireno je mišljenje da će urin pomoći da bodlje lakše izađu, a nema štete jer je ionako sterilan. Ipak, lekari su utvrdili da u urinu žive bakterije pa može izazvati infekcije.

foto: giphy

Još jedan od narodnih recepata koji roditelje dovodi u zabludu je da detetu u slučaju zubobolje stave prepolovljen beli luk na zub. On možda može pomoći u tom trenu, ali odvedite dete zubaru. Beli luk ne leči zubobolju.

Opekotine i masnice kod dece su se u narodnim predanjima rešavale stavljanjem maslaca. I dok maslac, ako se odmah namaže, može pomoći estetski - da čelo ne poplavi, on zadržava toplotu pa će bol od opekotine samo postati još jači, a rana se može inficirati zbog bakterija koje se mogu nalaziti u maslacu, a koža je oštećena.

foto: pixabay.com

Belance je takođe, uprkos narodnim mudrostima, nešto što se ne bi trebalo stavljati na opečeno mesto, kao ni med. Najbolje ćete uraditi ako opekotinu stavite pod hladnu, ali ne ledenu vodu, i to samo na minut. Nakon toga bolja je topla voda. Osim što pomaže ublažavanju bola, hladna voda sprečava širenje opekotine.

foto: giphy

Ima i boljeg od rakije?

Za dezinfekciju postoje mnoga sredstva koja ne peku i ne oštećuju kožu. Rakija se nikako ne preporučuje.

foto: Profimedia

(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.