3 simptoma toplotnog udara i kako najbrže pomoći? (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

velike vrućine

3 simptoma toplotnog udara i kako najbrže pomoći? (FOTO) (GIF)

Toplotni udar nastaje usled velike vlažnosti vazduha, kod teškog telesnog napora i kod nedovoljnog unosa tečnosti

Objavljeno:

13 iritantnih stvari koje može da trpi samo zaljubljen muškarac! (FOTO) (GIF)

Zbog izlaganja visokim temperaturama leti, mogući su poremećaji termoregulacije koji mogu biti od najblažeg oblika sunčanice, pa do teških i po život opasnih stanja.

Pod povećanim rizikom od posledica izlaganja letnjim vrućinama su bebe i mala deca, stariji od 65 godina, hronični bolesnici, ali i mladi i zdravi pojedinci koji su svakodnevno izloženi sunčevim zracima.

foto: giphy

Kako razlikovati toplotni udar od sunčanice?

1. Vrtogltečnost

Zbog izlaganja visokim temperaturama mogući su poremećaji termoregulacije koji se nalaze u rasponu od najblažeg oblika sunčanice pa do teških i po život opasnih stanja toplotne iscrpljenosti i toplotnog udara. Sunčanica može nastati usled prevelike apsorpcije sunčevih zraka u području glave i vrata što dovodi do pregrevavanja tih delova tela.

Ako nakon vremena provedenog na suncu shvatite da imate glavobolju ili vrtoglavicu, porasla vam je temperatura ili povraćate i hvata vas nesvestica, znajte da imate simptome sunčanice.

foto: pixabay.com

Toplotna iscrpljenost je blaži oblik toplotnog udara, a počinje pojačanim znojenjem, grčevima mišića, glavoboljom, povraćanjem, padom krvnog pritiska, malaksalošću i gubitkom svesti. Oboleli se moraju smestiti u hlad ili rashlađenu zamračenu prostoriju i treba im skinuti odeću.

Telo im rashladite laganim polivanjem vodom ili stavljanjem hladnih obloga na glavu i potiljak uz kontrolu telesne temperature. Dajte im i rashlađenu tečnost, blagi biljni čaj ili vodu.

foto: giphy

2. Pad pritiska i nesvestica

Toplotni udar, nastaje usled velike vlažnosti vazduha, kod teškog telesnog napora, kod starijih i teško pokretnih, a izloženih velikim vrućinama, i kod nedovoljnog unosa tečnosti.

To je najteži poremećaj termoregulacije koji može imati kobne posledice. Nastaje naglo, iznenadnim padom krvnog pritiska i gubitkom svesti.

Prepoznaje se po temperaturi, izrazito toploj, crvenoj i suvoj koži, dok je puls slab i ubrzan pa je potrebna hitna lekarska intervencija.

foto: pixabay.com
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.