NAUČNICI OTKRILI! Ova pojava na telu je znak da ćete doživeti moždani udar!
Foto: Stock

oprez

NAUČNICI OTKRILI! Ova pojava na telu je znak da ćete doživeti moždani udar!

Izraelski naučnici sproveli su istraživanje kojim su utvrdili koji znak ukazuje na moždani udar

Objavljeno: 10:34h

Izraelski naučnici izneli su tezu da ljudi sa dijagonalnim naborima u ušnoj školjci, imaju veći rizik za moždani udar. Ispitujući 241 pacijenta sa pretrpljenim moždanim udarom, utvrdili su da više od tri četvrtine ima takozvani Frankov znak, odnosno dijagonalne nabore u uvetu.

Ljudski mozak može da ‚‚nanjuši" bolesne osobe (FOTO) (GIF)

Smatra se da začepljene arterije, za koje se zna da povećavaju rizik moždanog udara, vode slaboj cirkulaciji krvi do ušne školjke. To smanjuje elastčnost i vodi vidljivim naborima.

Interesantno je da i neke slavne ličnosti imaju nabore u spoljašnjem delu uva, poput Stivena Spilberga ili Mela Gibsona. Istraživanje objavljeno u jednom američkom naučnom časopisu pokazalo je da je od 88 pacijenata koji su imali moždani udar, njih 78, dakle 88 posto, imalo dijagonalne nabore u ušima.

foto: Shutterstock

Lekar Sanders T. Frank je 1973. godine primetio da nabore u školjci imaju pacijenti sa anginom pektoris, pa je ova pojava po njemu kasnije nazvana "Frankov znak".

Gubite kosu? Konačno otkriven lek za ćelavost! Imune ćelije aktiviraju rast kose (FOTO) (GIF)

Osim naboranih ušiju, postoje i drugi pokazatelji potencijanih zdravstvenih problema. Povlačenje linije kose ili mestimična ćelavost jedan je od njih, kao i salo na stomaku kada je osoba inače mršava.

Što se tiče povezanosti Frankovog znaka i mogućnosti moždanog udara, potrebno je još studija da bi se potpuno utvrdila tačnost procene.

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.