Zašto je loše raspoloženje dobro za vas? 4 moćna efekta tuge na čoveka (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

Tužni ste?

Zašto je loše raspoloženje dobro za vas? 4 moćna efekta tuge na čoveka (FOTO) (GIF)

Marketing i propagandna industrija zarađuju na raznim vidovima samopomoći ljudima servirajući teoriju da svi treba da budemo srećni

Objavljeno: 10:34h

Koja je poenta tuge?

Psiholozi koji se bave proučavanjem evolucije ljudskog ponašanja smatraju da svako osećanje ima svoju korist, pa tako i negativna osećanja - ona nas upozoravaju da nešto oko nas nije u redu i da na to moramo "odgovoriti".

Zapravo, u spektru ljudskih osećanja, postoji mnogo više negativnih osećaja nego pozitivnih, kao što su strah, sram, nelagoda, stres, teskoba, tuga ili depresija. Negativna osećanja nam pomažu da prepoznamo, izbegnemo ili prebrodimo opasne situacije.

foto: pixabay.com

Teška i dugotrajna depresija se treba lečiti, ali blago nezadovoljstvo ili tuga zbog nečeg, koji ne traju duže od par dana su normalni ljudski osećaji, takozvana privremena loša raspoloženja. Ovakva raspoloženja imaju svoju svrhu, a to je da nam pomažu da prevladamo svakodnevne izazove i teške situacije.

foto: giphy

Tuga može osvestiti empatiju kod ljudi, saosećanje i moralnu i estetsku senzibilnost. A uz to, blagi oblici tuge, teskobe ili nemira pozitivno utiču na fokusiranost i povezivanje informacija.

foto: pixabay.com

Psihološke prednosti tuge

Sve je više dokaza da negativna raspoloženja, kao tuga, imaju psihološke prednosti. Da bi proverili tu tezu, istraživači su na napravili istraživanje u kojem su manipulisali ljudskim raspoloženjem tako što su im prikazivali tužne ili srećne filmove i nakon gledanja merili promene kognitivnih i biheviorističkih aktivnosti.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.