2 ZNAKA "TIHOG UBICE" MOGU DA SE OSETE U ŠETNJI: Jedan deo tela posebno pogođen, ove SIMPTOME NE SMETE IGNORISATI
Simptom kardiovaskularne bolesti, Foto: Profimedia

morate znati

2 ZNAKA "TIHOG UBICE" MOGU DA SE OSETE U ŠETNJI: Jedan deo tela posebno pogođen, ove SIMPTOME NE SMETE IGNORISATI

Pogledajte koja dva simptoma tokom šetnje mogu da ukažu na probleme sa srcem!

Objavljeno:

Širom sveta, pa i u Srbiji, kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti, odgovorne su za skoro 18 miliona smrtnih slučajeva godišnje na svetskom nivou.

Ovo uključuje stanja koja utiču na srce i cirkularni sistem kao što su moždani udari, koronarna bolest srca i srčana insuficijencija. Mnogi od nas su svesni nekih od najčešćih simptoma, kao što je bol u grudima. Ali drugi su manje poznati i manje očigledni.

U nekim slučajevima ovi simptomi se mogu pojaviti na neobičnim delovima tela - uključujući noge. Postoje dva upozoravajuća znaka kardiovaskularnih bolesti koji se mogu pojaviti u nogama, a postaju još očigledniji kada hodate. To su bol u nogama i otok.

Bol u nogama

Oticanje nogu jedan od najčešćih znakova srčane insuficijencije
Oticanje nogu jedan od najčešćih znakova srčane insuficijencijefoto: Profimedia

Britanska fondacija za srce (BHF) navodi bol u nogama kao jedan od ključnih znakova srčanih bolesti. Profesor Dejvid Njubi, profesor kardiologije sa Univerziteta u Edinburgu, objasnio je da ako osetite grčeve u listovima dok hodate, možda bi trebalo da posetite svog lekara, jer to može biti marker PAD-a (periferna arterijska bolest).

Oticanje nogu

NHS navodi da je oticanje nogu jedan od najčešćih znakova srčane insuficijencije. Medicinski, ovo je poznato kao edem i može se pojaviti i u zglobovima. Može da bude manji ujutru, a da se pogorša kasnije u toku dana, piše Eskpres.

"Kongestivna srčana insuficijencija uzrokuje da jedna ili obe donje komore srca prestanu da dobro pumpa krv. Kao rezultat, krv može da se vrati u noge, gležnjeve i stopala, uzrokujući edem.Takođe možete osetiti otok u stomaku kao rezultat srčane insuficijencije", navodi klinika Mejo.

BONUS VIDEO:

08:36

KARDIOLOG: ZBOG OVE SUPSTANCE TELO MOŽE DELUJE 40 GODINA STARIJE! Šokantne tvrdnje: Možete je kupiti maltene kao na trafici

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.