JEDNA ŽIVOTNA NAVIKA MOŽE NEVEROVATNO DA SNIZI VISOK PRITISAK: Doktori otrkili caku - SRBI ne veruju koliko je LAKO
Merenje krvnog pritiska, Foto: Profimedia / Kittipong Jirasukhanont / Alamy / Alamy /

morate znati

JEDNA ŽIVOTNA NAVIKA MOŽE NEVEROVATNO DA SNIZI VISOK PRITISAK: Doktori otrkili caku - SRBI ne veruju koliko je LAKO

Pokušavate da snizite krvni pritisak? Svaki dan malo manje sedite i mogli biste da vidite iznenađujuće rezultate, kažu stručnjaci.

Objavljeno:

U jama Open Network-u prošlog meseca objavljena je studija koja je posmatrala 283 starije osobe u dobi od 60 do 89 godina, koje su podeljene u dve grupe: interventnu i kontrolnu.

Članovi kontrolne grupe bili su uključeni u deset susreta s trenerom koji im je pomogao da postave ciljeve za zdraviji život. Članovi interventne grupe dobili su stajaći radni sto i uređaj za praćenje fitnessa koji ih je podsećao na pauze tokom dugotrajnog sedenja.

Evo šta treba da radite
Evo šta treba da raditefoto: Profimedia

Pokazalo se da je interventna skupina smanjila dnevno vreme provedeno u sedećem položaju za oko 32 minuta, dok kontrolna skupina nije iskusila nikakve promene u količini sedenja. Takođe, krvni pritisak ispitanika interventne grupe bio je smanjen, što sugeriše da samo 30 minuta manje sedenja dnevno može poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Naučnici su zaključili da su u populacijama s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i povezanih zdravstvenih ishoda, male promene u obrascima sedenja dovoljne za poboljšanje njihovog krvnog pritiska.

BONUS VIDEO:

01:03

ČESTO KAŽEMO UMRO JE OD INFARKTA, A ZAPRAVO JE NEŠTO DRUGO U PITANJU! Doktor savetuje: Jednom godišnje, sat vremena radite OVO

(Espreso / B92 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.