KOLOREKTALNI HIRURG OTKRIO SIMPTOME RAKA DEBELOG CREVA: Bilo koji od OVIH znakova upozorenja može da SPASI ŽIVOT
Foto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

pažnja

KOLOREKTALNI HIRURG OTKRIO SIMPTOME RAKA DEBELOG CREVA: Bilo koji od OVIH znakova upozorenja može da SPASI ŽIVOT

Kolorektalni kirurg dr. James Kinross podelio je važne simptome raka creva na koje treba obratiti pažnju

Objavljeno:

Rak je bolest koja se javlja kada se abnormalne stanice dele i šire na nekontrolisan način. Te stanice takođe mogu oštetiti obližnja tkiva i organe. Postoji više od 200 vrsta raka koje mogu uticati na ljudsko telo, a one zavise o tome gde u telu počinju.

Rak debelog creva treći je najčešći rak u svetu i čini približno 10 posto svih slučajeva raka. Takođe, ima visoku stopu smrtnosti uzrokujući oko 16.000 smrti godišnje.

Stoga je važno biti svestan bilo kojeg od znakova upozorenja, jer bi nam to moglo spasiti život. Imajući to na umu, kolorektalni kirurg dr. James Kinross podelio je važne simptome raka creva na koje treba obratiti pažnju.

1. Krv u stolici

Ako primetimo krv u stolici, a nemamo hemoroide, to može biti znak upozorenja da nešto nije u redu.

“Obično će vaš lekar od vas tražiti da mu date uzorak stolice, a on će upotrebiti fekalni imunokemijski test (FIT) kako bi otkrio svu skrivenu krv u vašoj stolici. To će mu pomoći da proceni treba li istražiti potencijalni rak creva ili neki drugi problem”, objasnio je dr. Kinross za Daily Express.

2. Bolovi u stomaku

Stalna bol u stomaku, grčevi ili nelagoda, osobito ako ih prati nadutost, mogu biti znak raka creva.

“Međutim, mnoga stanja mogu uzrokovati bolove u stomaku pa je potrebno dodatno ispitivanje za tačnu dijagnozu”, dodaje kirurg.

3. Neobjašnjivi gubitak težine

Dr. Kinross upozorava: “Nenamerno mršavljenje, bez promena u ishrani ili navikama vežbanja, može biti znak raznih zdravstvenih problema, uključujući rak creva.”

4. Bolovi u želucu ili kvržice

Osobe s rakom creva mogu imati bol ili kvržice u želucu ili rektumu.

“Iako je verovatno da je ovo bezopasno, može biti znak da se u telu počinje razvijati kancerozni tumor. Imajući to na umu, trebali biste se obratiti lekaru opšte prakse kako bi proverio nove kvržice ili kvržice koje su se povećale u veličini”, zaključio je dr. Kinross, prenosi Index.

02:46

SRPSKI NAUČNICI U OTPADU TRAŽE LEK ZA RAK! Kora od banane i bajati mesni narezak mogli bi da postanu deo REVOLUCIONARNIH LEKOVA

(Espreso/Novi.ba/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.