OVU SUPERMOĆNU NAMIRNICU RETKO JEDU U SRBIJI: Uz to što je pravi AFRODIZIJAK, rešava krvni pritisak i BRIŠE VIRUSE
Cvekla jača imunitet, Foto: RINA

morate znati

OVU SUPERMOĆNU NAMIRNICU RETKO JEDU U SRBIJI: Uz to što je pravi AFRODIZIJAK, rešava krvni pritisak i BRIŠE VIRUSE

Svetlana Čokorilo, nutricionista-dijetetičar, otkriva koji su benefiti cvekle, moćne namirnice koja se najmanje koristi u svakodnevnoj ishrani.

Objavljeno:

Zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, puno smo saznali o različitim egzotičnim bobicama sa svih strana sveta i njihovim korisnim svojstvima. Ta saznanja su nas navela da počnemo da ih koristimo, ali smo zaboravili na “super hranu” iz naše bašte.

Cvekla jača imunitet

Studija iz 2008. objavljena u časopisu Hipertension otkrila je da tri sata nakon uzimanja 500 ml soka od cvekle, ispitanici doživljavaju značajan pad krvnog pritiska. Cvekla takođe deluje kao afrodizijak i poboljšava potenciju kod muškaraca.

Pored ovih sposobnosti, cvekla poboljšava i sportske performanse.

Koren cvekle ima svojstva da štiti jetru od različitih oštećenja
Koren cvekle ima svojstva da štiti jetru od različitih oštećenjafoto: Printscreen/Youtube/ Вика-Простые Рецепты

Ako uzmemo u obzir da cvekla raste u prljavštini prepunoj mikroba, znači da je biljka razvila prirodnu odbranu. Otkriveno je da cvekla ima širok antimikrobni spektar. Uspeva da se izbori sa različitim virusima i bakterijama.

Koren cvekle ima svojstva da štiti jetru od različitih oštećenja. Takođe, vlakna cvekle su sposobna da istovremeno povećaju HDL holesterol i snize nivo LDL holesterola.

Cvekla smanjuje negativni uticaj radiacije. Utvrđeno je da jedinjenja koja se nalaze u cvekli poznata kao betalaini smanjuju toksičnost povezanu sa izlaganjem gama zračenju, piše Svetlana Čokorilo za "Nutrimentor".

Cvekla, naravno, ima osnovne nutritivne benefite koje može ponuditi pored svojih gore navedenih lekovitih svojstava. Sadrže izuzetno visok nivo folata od 148 mcg ili 37% dnevne vrednosti u samo jednoj šoljici. Takođe ima impresivnih 6,7 mg ili 11% dnevne vrednosti vitamina C!

BONUS VIDEO:

09:06

KOJI JE CILJ POSTA, AKO NIJE DIJETA? Teolog i nutricionista otkrili: Pored sređivanja spolja, zaboravljamo da brinemo O OVOME

(Espreso / Žena Svetlana Čokorilo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.