OVO JE HRANA KOJU MORATE JESTI DA BISTE IZBEGLI PROLEĆNE ALERGIJE: Namirnice koje JAČAJU IMUNITET i smanjuju MUKE
Povrće, Foto: Aleksa Petrović

pažnja

OVO JE HRANA KOJU MORATE JESTI DA BISTE IZBEGLI PROLEĆNE ALERGIJE: Namirnice koje JAČAJU IMUNITET i smanjuju MUKE

Naoružajte se hranom koja će vam pomoći

Objavljeno:

Iako proleće donosi niz predivnih stvari i pozitivne energije, osobe koje pate od alergija su na udaru i njima počinje agonija. Alergije su posledica preosetljivosti imunog sistema, što izaziva oslobađanje štetnih histamina. Ovo može uticati na celo telo, posebno na kožu, oči, nazalne prolaze i pluća.

Simptomi alergije

Simptomi alergije se javljaju kada vaše telo reaguje na alergene tako što proizvodi hemikaliju zvanu histamin, koja deluje tako što pomaže u suzbijanju alergena. Imuni sistem izaziva alergijske reakcije tako što proizvodi antitela imunoglobulina E (IgE) koja izazivaju široko rasprostranjene simptome.

curenje, svrab, zapušenje nosa

osip na koži, crvenilo, koprivnjača, suvoća, perutanje ili svrab

peckanje ili svrab u ustima i usnama

oticanje jezika, usana, grla ili lica

mučnina i povraćanje

grčevi u stomaku

kašalj

alergija, Polen
foto: Tamara Trajković

Prirodne opcije za ublažavanje alergija

Evo nekih od najboljih namirnica i sastojaka koje treba uključiti u svoju ishranu kako biste pobedili alergije:

Beli luk - prirodni antibiotik koji pomaže u borbi protiv infekcija, virusa, pa čak i alergija. Konzumiranje ili ceđenje soka od dva sirova karanfilića dnevno od ovog moćnog antioksidansa može da ojača imunitet.

Limun i limeta - odlično voće za jačanje imuniteta i koriste se za razne bolesti, uključujući alergije jer su puna vitaminom C i antioksidansima koji jačaju imunitet. Voda s limunom oslobađa telo nečistoća. Pomešajte sok od jednog limuna s maslinovim uljem za preliv za salate.

Zeleno lisnato povrće - spanać, kelj, zelje i rukola suodličan izvor esencijalnih vitamina, minerala, antioksidanata i enzima koji pomažu detoksikaciju i pomažu u smanjenju upale.

Hrana bogata probioticima - probiotička hrana (kefir, kiseli kupus, kimči, jogurt, sir, miso i kombuha).podržava imunološko zdravlje i može pomoći u popravljanju oštećene crevne sluznice.

Kokosovo mleko - najbolja alternativa kravljem mleku jer ne sadrži mlečne proizvode, laktozu, soju, orašaste plodove i žitarice.

Bademov puter i semenke - za ljude alergične na kikiriki i puter od kikirikija, bademov puter je sigurna i zdrava alternativa koja obezbeđuje zdrave nezasićene masne kiseline, vlakna, minerale poput riboflavina i magnezijuma, pa čak i neke antioksidante.

Seme lana, čije, bundeve i suncokreta - odlični izvori zdravih masti i vlakana.

Kopriva - list koprive prirodno kontroliše histamine, zbog čega sve veći broj lekara preporučuje uzimanje liofilizovanog preparata pre početka sezone polenske groznice. Može se koristiti i kao čaj ili u obliku tinkture, uključujući i homeopatske lekove.

Bonus video:

04:13

ALERGIJE NISU SAMO DOSADA, MOGU DA BUDU OPASNE PO ŽIVOT! Šundić Vardić: Za vreme polenskih alergija, POVEĆAN JE BROJ SAMOUBISTAVA

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.