Zagolicajte ih: Ovo je najbolji i najlakši način da sačuvate zdravlje dragih osoba!
Foto: AP

niste znali?

Zagolicajte ih: Ovo je najbolji i najlakši način da sačuvate zdravlje dragih osoba!

Možda nikad niste ni pomislili na to, ali tako je: golicanje je dobro za vaše zdravlje!
Objavljeno: 22:15h

Golicanje je jedan od činova intimnosti u koji ćemo se retko upustiti sa ljudima koje ne poznajemo stvarno dobro – obično to radimo s decom kad su mala i s osobom koju volimo, a ređe s dobrim prijateljima jer u odraslom dobu dobija i seksualne konotacije.

ŽENE, KAD GOD MOŽETE SKINITE BRUSHALTER: Evo zašto bi to odmah trebalo da uradite!

Skoro je sigurno da nikad niste razmišljali o zdravstvenim koristim golicanja. Najvažnija funkcija golicanja je zapravo psihološka jer se radi o jednoj vrsti društvenog zbližavanja s drugima, što je zaključio još Čarls Darvin eksperimentišući na mladim šimpanzama, a naknadno je potvrđeno od strane psihologa i za ljude.

Tako pedijatri savetuju roditelje da se golicanjem zbližavaju sa svojom decom, naravno, do određene granice, jer golicanje može postati i neugodno ako se pretera. Verovali ili ne, nedavna su istraživanja pokazala da golicanje može pomoći organizmu u svladavanju problema s kontrolom fizioloških potreba jer neki završeci živaca na stopalima stimulišu sakralni pleksus, koji kontroliše većinu aktivnosti karlice.

Uz to, golicanje po stopalima može pomoći osobama s ravnim tabanima stimulišući mišiće koji će smanjiti taj problem, a može se koristiti i kao – lek protiv štucanja. Naravno, ne smemo zaboraviti blagotvoran učinak smeha koji smanjuje stres i podstiče izlučivanje endorfina, hormona sreće.

Stoga, kad ne znate šta biste sa sobom – zagolicajte neku blisku osobu, biće zabavno i vama i njoj, a možda joj pritom i pomognete.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.