DOKTORI TVRDE DA SU OVE 3 JEFTINE NAMIRNICE ODLIČNE ZA ZDRAVLJE SRCA: Jedite ih ČESTO i zaboravićete na lekove
Srce, Foto: Profimedia

obratite pažnju

DOKTORI TVRDE DA SU OVE 3 JEFTINE NAMIRNICE ODLIČNE ZA ZDRAVLJE SRCA: Jedite ih ČESTO i zaboravićete na lekove

Jeftina hrana koja nam je dostupna tokom cele godine doprinosi zdravom radu srca

Objavljeno:

Sebnem Unluisler, genetski inženjer sa Londonskog instituta za regeneraciju, objasnio je da tri povrća bogata hranljivim sastojcima mogu da produže dugovečnost i opšte blagostanje.

Ishrana igra ključnu ulogu u uticaju na epigenetske procese, utičući na ekspresiju gena i, posledično, na zdravstvene ishode.

Unluiser je preporučio da jedete povrće koje je prepuno esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanata.

„Oni pomažu u podršci imunološkoj funkciji, promovišu zdravlje srca i potencijalno smanjuju rizik od određenih bolesti“, rekao je Unluiser.

1. Brokoli

Bogat ključnim hranljivim materijama kao što su vitamini C i K, vlaknima i raznim antioksidansima, brokoli je superhrana. „Takođe sadrži sulforafan, jedinjenje povezano sa potencijalnim zdravstvenim prednostima, uključujući svojstva protiv raka“, kaže Unluiser.

2. Spanać

Spanać je još jedan izvor hranljivih materija, koji sadrži visok nivo vitamina A, C i K, kao i gvožđa, kalcijuma i folata. „Ona je takođe bogata antioksidansima i povezana je sa raznim zdravstvenim prednostima, uključujući zdravlje srca i poboljšano varenje“, rekao je stručnjak.

3. Slatki krompir

Narandžasta hrana je odličan izvor složenih ugljenih hidrata i bogata je dijetalnim vlaknima, vitaminima A i C i mineralima kao što je kalijum.

„Oni nude zdraviju alternativu običnom krompiru i imaju niži glikemijski indeks, što znači da obezbeđuju postepeno i trajno oslobađanje energije koja pomaže u upravljanju nivoima šećera u krvi, smanjuje glad i promoviše metaboličko zdravlje.“

Kada je u pitanju specifična količina ovog povrća za jelo, Unluisler je preporučio da ove tri opcije uključite u svoje obroke tri do četiri puta nedeljno, prenosi N1.

Bonus video:

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/krstarica/A.J./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.