MOŽE LI JOGURT DA SMANJI RIZIK OD NASTANKA DIJABETESA? Nemojte da se iznenadite kada vidite šta piše na TETRAPAKU
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

ZDRAVLJE

MOŽE LI JOGURT DA SMANJI RIZIK OD NASTANKA DIJABETESA? Nemojte da se iznenadite kada vidite šta piše na TETRAPAKU

Moramo da čitamo i razumemo etikete na proizvodima kako bismo zaštitili zdravlje, upotreba proizvoda nekada je dozvoljena uz odricanje odgovornosti od strane proizvođača

Objavljeno:

Jogurt može da umanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, napomena je koju će ubuduće moći da koriste proizvođači ovog mlečnog proizvoda, odlučila je američka Uprava za hranu i lekove (FDA). Ova odluka izazvala je negodovanje u delu stručne javnosti. Mala je verovatnoća da nas jogurt, posebno onaj sa dodatkom šećera, može da zaštiti od dijabetesa, navode protivnici odluke. FDA je donela odluku posle pet godina, uz napomenu da su ograničene informacije i naučni dokazi koji bi mogli da potvrde da redovna konzumacija jogurta – najmanje dve šolje (tri porcije) nedeljno – može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2.

Moraćemo i da razumemo etikete

Izgleda da pre kupovine proizvoda neće biti više dovoljno samo da pročitamo navode na etiketama, već i da ih u potpunosti razumemo, navode stručnjaci. Proizvođači jogurta su od FDA tražili da pregleda radove koji navode vezu između konzumiranja jogurta i smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2 za sve vrste jogurta koji ispunjavaju standarde.

FDA je 1. marta saopštila da će razmotri mogućnost primene diskrecionog prava za dve zdravstvene tvrdnje koje navode da konzumacija jogurta može da smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Posle uvida u podatke koji su dostavili proizvođači FDA je saopštila da namerava da razmotri korišćenje diskrecionog prava za dve „kvalifikovane zdravstvene tvrdnje“ koje navode vezu između korišćenja jogurta u ishrani i manjeg rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

dijabetes
foto: Olaf Karwisch / Panthermedia / Profimedia

Te dve kvalifikovane zdravstvene tvrdnje su:

Redovno konzumiranje jogurta, najmanje dve šolje (tri porcije) nedeljno, može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2. FDA je zaključila da su ograničene informacije koje bi mogle da podrže ovu tvrdnju.

Redovna konzumacija jogurta, najmanje dve šolje (tri porcije) nedeljno, može da umanji rizik od dijabetesa tipa 2 prema ograničenim naučnim dokazima.

Nedosledni nalazi

Kompanija Danone North America’s je u peticiji dostavljenoj FDA citirala nalaze iz 117 publikacija kao dokaze koji podržavaju vezu između jogurta i umanjenog rizika od dijabetesa. Navedeno je i 50 opservacionih studija; 11 recenzija, 8 meta-analiza, 9 publikacija.

FDA je donela odluku na osnovu pregleda 28 opservacionih studija koje su izveštavale o odnosu između konzumiranja jogurta i dijabetesa tipa 2. Ukupno 9 studija je zasnovano na preciznom metodološkom pristupu, od 9 studija njih 6 je ispitivalo vezu između unosa jogurta i rizika od dijabetesa tipa 2. Neke od ovih studija su potvrdile blagotvorno delovanje jogurta kada je u pitanju dijabetes, neke nisu pronašle vezu koja bi potvrdila učinkovitost jogurta.

Nisu uzete u obzir količine masnoća i šećera u jogurtu

FDA je navela da su nalazi među navedenim studijama nedosledni i da je na osnovu nalaza 28 opservacionih studija zaključila da jednim delom postoje dokazi koji podržavaju vezu između unosa jogurta i smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2.

– Kao što je navedeno u peticiji, verodostojni naučni dokazi otkrili su statistički značajnu povezanost između smanjenja rizika od dijabetesa tipa 2 i jogurta kao hrane, a ne bilo koje pojedinačne hranljive materije ili jedinjenja u jogurtu, bez obzira na sadržaj masti ili šećera. Međutim, ovi dokazi zasnovani su isključivo na opservacionim studijama koje ne utvrđuju uzročno – posledične veze između unosa određene supstance i bolesti. Štaviše, nalazi studija su bili nedosledni. Većina statistički značajnih veza, između unosa jogurta i smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2, primećena je u studijama visokog metodološkog kvaliteta, što nije utvrđeno kod studija koje su zasnovane na slabijem metodološkom pristupu – objasnila je FDA.

Može li se tvrditi da jogurt smanjuje rizik od dijabetesa?

Odluka je naišla na negodovanje u delu stručne javnosti. Jogurt u SAD je drugačijeg kvaliteta nego u Srbiji. Dosta je gušći, sličniji našem kiselom mleku i uglavnom zaslađen. Američki stručnjaci naglašavaju da je potrošačima u Americi nekada teško da pronađu nezaslađen jogurt. Stručnjaci su negodovali i zbog navoda FDA da količina šećera u jogurtu nije uticala na rezultate.

Dijetetičar Susan Weiner i jedan od saradnika časopisa Endocrine Today kaže da postoji neka veza između dijabetesa i konzumacije jogurta, ali da ona nije toliko značajna da bi se moglo tvrditi da konzumiranje najmanje dve šolje jogurta nedeljno može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2. Nije uzet u obzir specifičan sadržaj jogurta, količina šećera ili ugljenih hidrata u ovom mlečnom proizvodu, dodaje ona.

– Opservacijske studije koje su razmatrane ne dokazuju nužno uzročnu vezu između konzumiranja određene hrane i rizika od bolesti. Ovo je važna tačka za potrošače koji moraju da čitaju i razumeju etikete i da znaju da se dijabetes tipa 2 ne može sprečiti jednostavnim konzumiranjem jogurta – naglašava Weiner.

Bonus video:

01:27

DEČAK RADIO NA IMANJU KAKO BI MU PORODICA TAMO ŽIVELA? Advokat za Kurir otkrio: Ima materijala za krivično delo protiv stanodavca!

(Espreso/Eklinika/D.T./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.