OVI SIMPTOMI KOVIDA SE JAVLJAJU PRE POZITIVNOG TESTA: Zaboravite na GLAVOBOLJU I UMOR, doktori ŠOKIRALI TVRDNJOM
Test na koronu, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

zapamtite ih

OVI SIMPTOMI KOVIDA SE JAVLJAJU PRE POZITIVNOG TESTA: Zaboravite na GLAVOBOLJU I UMOR, doktori ŠOKIRALI TVRDNJOM

Naravno, glavobolja i umor nisu jedini simptomi koji se mogu javiti. Osim njih, BestLife izdvaja još četiri simptoma koji se mogu pojaviti pre pozitivnog testa.

Objavljeno:

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), varijanta kovida JN.1 nedavno je uzrokovala povećan broj obolelih širom SAD-a, ali iz agencije takođe navode da je aktivnost respiratornih bolesti sveukupno povećana, zbog čega nije lako odrediti jesu li vaši simptomi znak korone, gripa, RSV-a ili neke druge infekcije.

Tomas Holand, vanredni profesor zaraznih bolesti na Univerzitetu Duke u Severnoj Karolini, kaže da je posebno teško učiti razliku između ranije pomenute tri infekcije, posebno jer se kovid može pojaviti kao i većina drugih infekcija gornjeg disajnog trakta.

Holand dodaje da mnogi iskuse glavobolju ili umor kao prve simptome kovida, a oni se mogu pojaviti pre nego što ste pozitivni na virus. To znači da test može biti negativan kada prvi put osetite glavobolju ili umor, a nekoliko dana kasnije može biti pozitivan.

Naravno, glavobolja i umor nisu jedini simptomi koji se mogu javiti. Osim njih, BestLife izdvaja još četiri simptoma koji se mogu pojaviti pre pozitivnog testa.

Test na koronavirus
foto: Profimedia

Proliv

Dejvid Strejn, vanredni profesor kardiometaboličkog zdravlja na Univerzitetu Exeter, rekao je da pacijenti koji su zaraženi varijatnom JN.1 često prijavljuju proliv kao rani simptom.

Dr Endi Pekos, profesor molekularne mikrobiologije i imunologije, navodi da se čini da bi ova varijanta mogla uzrokovati više proliva, ali još nema čvrstih dokaza o tome, piše N1info.ba.

Nesanica

Britanska kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) sprovela je istraživanje 2023. i otkrila da je 10,8 odsto ispitanika izjavilo da su imali teškoće sa spavanjem kada su imali kovid.

“Postojali su izveštaji da bi kovid mogao biti povezan s nesanicom. Kod nekih pacijenata to može biti opšti simptom infekcije”, rekao je portparol CDC-a.

Upala grla

Upaljeno grlo jedan je od prvih simptoma kovida koji se može javiti kod zaraženih. Pacijenti su prijavili osećaj peckanja kakav ranije nisu imali.

Zapušenost

Nakon što nestane grlobolja, mnogi oboleli od kovida prijavili su probleme sa zapušenim nosem, kao i curenje iz nosa i osećaj umora i iscrpljenosti.

03:29

KOVID POZITIVNI PACIJENTI ULAZE U DOMOVE ZDRAVLJA BEZ MASKE! Doktorka uputila apel: Budimo odgovorni, raste broj obolelih!

(Espreso/ Nova/N1//Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.