Energetska pića deluju kao droga, IZAZIVAJU ZAVISNOST I TEŠKE POREMEĆAJE! (FOTO)
Foto: pixabay.com

obratite pažnju!

Energetska pića deluju kao droga, IZAZIVAJU ZAVISNOST I TEŠKE POREMEĆAJE! (FOTO)

Svakodnevnom upotrebom oštećuju jetru, bubrege, krvne sudove, ali mogu imati i negativne posledice na nervni sistem, upozoravaju stručnjaci
Objavljeno: 23:06h

5 razloga zašto odmah treba da navalite na mladi luk! (FOTO) (GIF)

Energetski napici izazivaju ozbiljne zdravstvene poremećaje i zavisnost, tvrde stručnjaci. Ako ih konzumiraju ljudi koji imaju neko oboljenje, mogu biti i fatalni, piše informer.rs.

Američki naučnici ustanovili su da se kod osobe koja nedelju dana svakodnevno popije po dve konzerve energetskog napitka arterijski pritisak i srčani ritam uvećavaju za 10 procenata.

Istraživanja u Australiji su otkrila da sat vremena posle konzumiranja samo jedne konzerve ovakvog napitka brzina kretanja krvi kroz kapilare zdrave osobe postaje ista kao i kod osobe obolele od neke ozbiljne kardiovaskularne bolesti.

foto: giphy

Kofein je glavni stimulativni sastojak u energetskim pićima. Njegova prekomerna upotreba izaziva ubrzan rad srca i time povećan krvni pritisak, kao i učestalo mokrenje, što dovodi i do dehidratacije. Redovnom konzumacijom se javljaju razdražljivost i poremećaj sna.

U samo jednom pakovanju energetskog pića, najčešće ima kofeina u količinama od 75 do 200 miligrama. Već posle četiri-pet dana redovnog konzumiranja stvara se zavisnost od kofeina sa jasnim simptomima kao što su hiperaktivnost, nesanica, nervoza, uznemirenost, razdražljivost i ubrzan rad srca.

foto: pixabay.com

Stručnjaci takođe ističu da se konzumiranje ovih napitaka nikako ne preporučuje osobama mlađim od 16 godina pošto se neurološki sistem kod dece i adolescenata još nije u potpunosti razvio.

Stimulativno dejstvo pojačava se i dodavanjem guarane ili žen-šena - čime rastu i rizici po zdravlje. Pored kofeina, u energetskim pićima najviše ima šećera i njegova svakodnevna upotreba na taj način kod svih uzrasta može dovesti do povećanja telesne mase i gojaznosti, ali i drugih teškoća.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.