DOKTOR OTKRIO DA JE OVA BOJA ŠLAJMA IZUZEZNO OPASNA: Ako to iskašljavate, trk kod lekara - može biti ono NAJGORE
Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju

DOKTOR OTKRIO DA JE OVA BOJA ŠLAJMA IZUZEZNO OPASNA: Ako to iskašljavate, trk kod lekara - može biti ono NAJGORE

U kontekstu rastućih respiratornih bolesti, izazovno je razlikovati nevinu iritaciju grla od ozbiljnih simptoma upozorenja

Objavljeno:

U svetlu rastućih respiratornih bolesti, prepoznavanje simptoma može postati izazovno, s obzirom na to da grlobolja može biti samo nevina iritacija ili ozbiljan simptom upozorenja na potencijalno ozbiljno oboljenje. Važno je razumeti da različite bolesti, uključujući ali ne ograničavajući se na prehlade, grip, ili čak ozbiljnije respiratorne infekcije, mogu početi s kašljanjem.

Dok prosečan kašalj traje oko 18 dana, savetuje se poseta lekaru opšte prakse ako traje tri nedelje ili više. Dr Malati Munisami, lekar kliničkog istraživanja u MAC Clinical Research, rekao je: - Standardni kašalj, koji je često 'bezopasan', smiruje se sam od sebe u roku od nekoliko nedelja.

- Kašalj je jednostavno prirodni odgovor tela na bilo kakve iritacije u disajnim putevima. U većini slučajeva, iskašljavanje sluzi je bezopasno jer pomaže u uklanjanju iritanata i infekcija iz pluća.

Ali ako iskašljavate sluz kada se ne osećate bolesno ili ako se nijansa promeni, to može signalizirati osnovno zdravstveno stanje. Prema MAC-u, evo šta vam može reći boja vaše sluzi.

Kašalj
foto: Profimedia

Bela

Ako patite od astme, alergija ili virusne infekcije, mogli biste da iskašljate belu sluz. Istraživački centar piše: - Ako se bela sluz pojavi zbog osnovnih stanja, primarni uzrok može ukazivati na to da se stanje pogoršalo."

Žuta

Žuta sluz se obično nalazi u ranim fazama infekcije, kao što su obične prehlade i blage infekcije grudnog koša. U većini slučajeva, simptom prolazi sam.

Zelena

MAC opisuje zelenu sluz kao "prvi glavni znak" da imate ozbiljniju virusnu ili bakterijsku infekciju, kao što je veliki kašalj.

Kašalj, Pluća
foto: Profimedia

Ovo će često biti praćeno drugim simptomima, uključujući groznicu i bolove u grudima pri kašljanju. Antibiotici su često potrebni za uklanjanje bakterijskih infekcija grudnog koša.

Braon

Ovo se može desiti kada je prisutna ozbiljnija infekcija grudnog koša ili ako imate hroničnu bolest pluća, kao što je idiopatska plućna fibroza (IDF) ili cistična fibroza. Neobičnu boju izaziva hronična upala, krv i bakterije izvan pluća, objašnjava MAC.

Ružičasta ili crvena

Flegma koja je ružičasta ili crvena može biti uzrokovana nelečenom infekcijom ili čak rakom, kao što su pluća ili vrat. Iako možda nema razloga za brigu, trebalo bi da odmah posetite svog lekara ako je vaša sluz ove boje.

Prema Healthline-u, krvarenje iz pluća je uobičajen znak upozorenja za rak pluća. Može se desiti u bilo kojoj fazi i varirati od nekoliko jarko crvenih tačaka ili ispljuvaka sa nijansama krvi do jakog krvarenja koje može biti smrtonosno.

Dr Munisami je rekao: - Svaki kašalj sa povezanim zabrinjavajućim ili teškim simptomima kao što su iskašljavanje krvi, promuklost glasa, kratak dah, groznica, gubitak težine, problemi sa gutanjem ili povraćanje, treba odmah da proceni vaš lekar ili lekar opšte prakse.

Healthline je podelio nekoliko jednostavnih koraka koji će vam pomoći da izbacite tvrdoglavu sluz, kao što su:

  • Ovlažite vazduh
  • Ostanite hidrirani i topli
  • Uzmite sastojke koji promovišu zdravlje - uključujući limun, đumbir i beli luk
  • Ispirati grlo slanu vodu ili koristiti fiziološki rastvor
  • Koristite ulje eukaliptusa

BONUS VIDEO

04:15

ŠTA JE SINDROM BELIH PLUĆA PROTIV KOJIH JE NEMOĆAN I PENICILIN? Doktor otkrio kakav nam je virus stigao iz Kine i KOLIKO JE OPASAN

(Espreso/srbijadanas/M. Aćimović/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.