DOKTOR VOJA OTKRIO NAJZDRAVIJI DORUČAK KOJI SE VARI ZA 45 MINUTA: Mnogi su zaboravili na ovo jelo - čisto ZDRAVLJE
Dr Vojislav Perišić, Foto: Printscreen/youtube/PRVA

obratite pažnju

DOKTOR VOJA OTKRIO NAJZDRAVIJI DORUČAK KOJI SE VARI ZA 45 MINUTA: Mnogi su zaboravili na ovo jelo - čisto ZDRAVLJE

Ne računajući oni koji poste, na trpezama se širom Srbije za vreme praznika moglo naći pečenje i razna jaka i masna jela

Objavljeno:

Prejedanje zna negativno da se odrazi na zdravlje, pogotovo kod onih koji već imaju zdravstvene probleme.

Doktor Vojislav Perišić gostujući na Kurir TV objasnio je koje posledice toga mogu da se jave.

"Možete je primetiti da je naša hrana u ovim prigodnim situacijama vrlo masna. To je za pankreas loše. Ako je to često, ne može pankreas to da izdrži. Razgovaram sa kolegom iz gastroenterološkog centra. Jako mnogo je bilo pankreatitisa. Ne može, pankreas je strahovito mnogo opterećen sa mastima. Znači moramo da jedemo mladi sir, mleko da bude sa 0,8% masti. Prženice nemojmo davati jer one imaju ulja. Znači može tost hleb sa džemom", otkrio je gastroenterolog Perišić i podsetio na tradicionalno jelo koje su mnogi zaboravili - poparu.

Popara, Bugarska popara
foto: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

"Poparu mi svarimo za 45 minuta. Brašno se u njoj se vrlo brzo vari. Ne bojte se vi brašna, nego masnoća u popari. Zato ne stavljati stari već mladi kajmak, kao i mladi sir", objasnio je.

Podsetio se dana kad je radio u Velikoj Britaniji i predložio gledaocima takozvani škotski doručak.

"Jedan od modela koji ja preporučujem je škotski doručak. To je poridž sa punomasnim kiselim mlekom i dodatkom strugane crne čokolade. Poridž je nisko kaloričan, ali dugo drži, zbog sporog gastrointestinalnog pražnjenja", istakao je dr Voja i zatim detaljno objasnio šta je poridž.

"Ovas. Ovsene pahuljice imaju beta-glukan, a pri tom su prirodni afrodizijak. Pričam ja to mom pokojnom deda Voji, soluncu. A on kaže, ej, sine moj dragi, vidiš ti, kaže, ovoga hata (konja, prim. nov), koga treba da vodimo na parenje. Četiri dana on samo jede ovas. Dakle, u tom smislu ovas je prirodni afrodizijak, ne diže šećer u krvi i relativno sporo se prazni, a daje dug osećaj sitosti. To je škotski doručak", slikovito je objasnio dr Perišić.

BONUS VIDEO

00:59

U JAPANU SAM NAUČIO ŠTA JE MEDICINA Doktor Perišić u Pusti brigu otkrio: Kad uđem u operacionu salu slušam Lista i Betovena

(Espreso/Mondo/T.B./Kurir/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.