DOKTOR ČUBRILO IZNEO ŠOKANTNE TVRDNJE O RASOLU: SRBI ga piju kao od šale, a ne znaju kakav HAOS pravi u organizmu
Dr Čubrilo, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/RTS

obratite pažnju

DOKTOR ČUBRILO IZNEO ŠOKANTNE TVRDNJE O RASOLU: SRBI ga piju kao od šale, a ne znaju kakav HAOS pravi u organizmu

Kiseli kupus je prepun vitamina C koji je najvažniji za jačanje imuniteta

Objavljeno:

Konzumiranje kiselog kupusa, bilo sirovog, kiselog ili rasola, ima mnogo pozitivnih uticaja na naše telo. Ipak, da li ste znali šta se dešava ako ovu namirnicu i njen sok uzimate na pogrešan način? Mogu da stvore nadutost i gasove, objasnio je jednom prilikom prof. dr Dejan Čubrilo u emisiji "RTS Ordinacija", profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i specijalista medicine sporta.

"Onaj ko ima gasove će reći da je to od rasola i kupusa. Od ovog prvog teško da možete da imate gasove. Kako? U čašu vode stavite supenu kašiku rasola. On ne treba da se pije čist. Naš narod je strašno čudnovat. Ako bih ja sad čist rasol popio, ne samo da bih imao gasove, to bi već bila mnogo ozbiljnija patologija creva. Ali ako se pije razmućen u vodi, to će nam obezbediti dovoljno bakterija", rekao je profesor.

Kiseli kupus, Kiseljenje kupusa, Kupus
foto: Printscreen/Youtube/Marina's kitchen

Prema njegovim rečima, kiseli kupus je namirnica koja tokom cele zimske sezone treba da bude obavezna na srpskim trpezama. Ukoliko se desi da bude "teška za stomak", dr Čubrilo je savetovao da prvo testirate sebe i zaključite koja količina pravi problem crevima. Evo i kako to da uradite:

"Uzmete jako malo, pa ga prvo sameljete, uzmete sa vodom, pa ako tada vidite da vam stvara probleme, ne treba da ga koristite. To je test koji otkriva da ne valja tanko crevo, da nema doboljno enzima. Ako to imate, znajte da ste uprskali", objasnio je profesor i dodao: "Zbog načina života ste creva izraubovali. Prvo uzmete manju količnu i oporavite creva i posle možete da ga jedete", zaključio je.

BONUS VIDEO

03:27

ZABORAVLJENI NAPITAK VODNJIKA: Izvor zdravlja

(Espreso/Mondo/T.V./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.