DEVOJCI IZVADILI VIŠE OD 300 KAMENČIĆA IZ BUBREGA, A SVE ZBOG OVOGA: Srbi MASOVNO prave ISTU GREŠKU jer piju OVO
Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju

DEVOJCI IZVADILI VIŠE OD 300 KAMENČIĆA IZ BUBREGA, A SVE ZBOG OVOGA: Srbi MASOVNO prave ISTU GREŠKU jer piju OVO

Pored toga što ova devojka nije pila ni dovoljno vode, često je unosila u sebe napitke sa zaslađivačima

Objavljeno:

Lekari u Tajvanu morali su da uklone više od 300 bubrežnih kamenaca iz 20-ogodišnjakinje koja je patila od hronične dehidracije zbog konzumiranja zaslađenih napitaka.

Ksao Ju je primljena u bolnicu decembru 2023. zbog temperature i jakog bola u donjem delu leđa. Ultrazvukom su lekari videli stotine bubrežnih kamenaca u njenom natečenom desnom bubregu, veličine od 5 mm do 2 cm.

Devojka je priznala da je godinama pila malo vode i da je umesto nje pila sokove i alkohol, što je rezultiralo hroničnom dehidracijom i nakupljanjem minerala u njenim bubrezima. Lekari su je operisali dva sata i navodno izvadili oko 300 bubrežnih kamenaca. Žena se nakon toga oporavila i otpuštena je iz bolnice.

Bubreg, Doktroka
foto: sasirin pamai / Panthermedia / Profimedia

"Unos vode ključan je za razređivanje minerala u mokraći. Ako telu nedostaje dovoljno vode, minerali u mokraći mogu se lako koncentrisati, povećavajući rizik od stvaranja kamenca", objasnio je dr Lim Čaj Jang, hirurg koji je izvodio zahvat, piše „Metro“.

Prema dr Limu, 9.6% tajvanske populacije imaće bubrežne kamence u nekoj fazi života, a obično se razvijaju kod osoba od 50 do 60 godina.

Prvi simptomi kamena u bubregu su jak probadajući bol u leđima koji se spušta niz bok do prepone i donjeg stomaka, a često se javlja i krv u mokraći.

BONUS VIDEO

08:54

IVANI SU PRESADILI BUBREG I DOBILA JE NOVI ŽIVOT! Posle uspešne transplantacije u Minsku, ovo je rekla za BORIŠU SIMANIĆA

(Espreso/najzena/Vesna Vukadinović/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.