ČEKAONICE PUNE PACIJENATA, ŽALE SE NA PRESKAKANJE SRCA: Kardiolog Tasić otkrio UZROK, ne čekajte NI SEKUNDU više
Dr Nebojša Tasić, Foto: Printscreen/Prva

morate znati!

ČEKAONICE PUNE PACIJENATA, ŽALE SE NA PRESKAKANJE SRCA: Kardiolog Tasić otkrio UZROK, ne čekajte NI SEKUNDU više

Sve je više pacijenata sa aritmijom, a doktor Nebojša Tasić otkriva šta je uzrok.

Objavljeno: 14:17h

Poremećaji srčanog rada, popularno nazvani aritmije, danas su jedan od najčešćih problema u kardiologiji. U njih spada veliki dijapazon onoga što pacijenti osećaju, a najčešće ih nazivaju lupanje srca, palpitacije, preskakanje srca ili osećaj njegovog nepravilnog rada.

Doktor Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (HISPA), potvrđuje za "Blic" da su aritmije danas čest problem i objašnjava da su posledica velikog broja različitih uzroka, koji mogu biti koronarne bolesti srca, poput angine pektoris i infarkta, ali i različiti virusi, među kojima se korona virus pokazao kao čest uzročnik oštećenja srca. Veliki broj aritmija ima urođene razloge, ali svima je zajedničko da se pacijenti osećaju loše i da se moraju lečiti.

"Posebno treba istaći da postoje benigne i maligne aritmije, odnosno, manje opasne i više opasne. Zato je veoma važno da se utvrdi vrsta, kao i težina aritmija. Osnovno dijagnostičko sredstvo za to, odmah iza EKG-a koji je bazično sredstvo, jeste 24-časovni holter EKG-a kojim možemo jasno utvrditi problem. Neke aritmije se mogu uhvatiti za 24 sata, ali postoje vrste aritmija, kao što su neke od pauza u srčanom radu, za koje je potrebno duže praćenje srčanog rada i tada koristimo 72-časovni holter EKG-a", objasnio je kardiolog, dr Tasić i dodao:

"Postoje i savremenije metode kao što je telemonitoring, aparati koji mogu više dana i nedelja da prate srčanu aktivnost. Među njima je najznačajniji luprikorder, koji se ugrađuje pod kožu bolesnika i može da prati mesecima i godinama srčani rad ukoliko je potrebno da se neke aritmije prate, dokažu, dijagnostikuju i leče", rekao je dr Tasić.

srce
foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia /

Metode lečenja

Lečenje se deli u dve grupe. Jedno je uz pomoć lekova i, prema rečima dr Tasića, to je prilično ograničen način lečenja, jer ne postoji baš veliki broj lekova koji utiču na aritmije. Danas je sve popularnije lečenje invazivnim metodama, gde se putem elektrofiziološkog ispitivanja, nakon ispitivanja ablacijom i drugim vrstama invazivnih metoda, rešavaju problemi sa srcem.

"Nauka je značajno napredovala. Osim savremenih pejsmejkera, postoje i drugi vidovi pejsmejkera kao što su kardioverter defribilatori, koji rešavaju i već pomenute maligne ili opasne aritmije. Elektrofiziologija, nauka koja se bavi aritmijama, zaista je veoma napredovala, postoji ceo spektar savremene dijagnostike i terapije koja omogućava da se skoro sve aritmije mogu rešiti", objasnio je dr Tasić.

Korona vodeći uzrok među virusnim uzročnicima

Dr Tasić je podsetio da su virusi uzrok aritmija, pogotovo korona virus, ali i drugi kao što je adenovirus, virus influence i ranije pogotovo pominjanog koksaki virusa. Zato je veoma važno da osobe koje su prebolele čak i blagu koronu, obavezno odu na pregled srca, da bi se utvrdio eventualni poremećaj srčanog rada i na vreme dali određeni lekovi.

"Ne smemo zanemarivati simptome koje nam organizam daje i obavezno treba da se javimo lekaru da bi se utvrdilo da nisu u pitanju teži simptomi. Naime, neki put čovek oseća blage simptome, a holter EKG-a pokaže da su te aritmije mnoge teže i mnogo opasnije, kao i da zahtevaju hitno lečenje. Zato neodložno, apsolutno treba pregledati srce, a kardiolog će, naravno, pregledati rad srca, to je sastavni deo pregleda", istakao je kardiolog.

Bol, Srce, Bol u srcu, Deka, Deda
foto: bymandesigns / Alamy / Alamy / Profimedia.

Spušta se granica obolelih

Prema njegovim rečima, primetno se spustila granica obolelih od aritmija, pogotovo sa virusnim infekcijama. Među pacijentima su sve mlađe osobe, koje su tek zašle u drugu ili treću deceniju života. "Mladi vrlo često boluju od različitih vrsta aritmija i zato je neophodno da ukoliko osete navedene simptome, ali i ukoliko ne osete, ali neke druge stvari ih pokazuju, da se jave lekaru. Uzrok aritmija mogu biti i bolesti zalistaka srca, ali i druge, kao što su bolesti štitne žlezde koje su veoma često praćene srčanim aritmijama. Apsolutno je neophodno uraditi adekvatnu funkcionalnu dijagnostiku srca i dati odgovarajuću terapiju", napomenuo je kardiolog.

Preventiva za sve koji su preležali koronu

Izuzetno je važno, apelovao je dr Tasić, da sve osobe koje su preležale koronu i imaju naznake post ili long kovid sindroma, da urade preventivne preglede. "Veoma su važni preventivni pregledi. To je vrsta skrininga kardiovaskularne funkcije i mogu nam otkriti jako mnogo o tome kako srce i krvni sudovi rade, u kom su stanju da bi se na vreme preduzele sve mere, dok se stanje još nije značajno pogoršalo", zaključio je dr Nebojša Tasić.

Bonus video:

04:15

ŠTA JE SINDROM BELIH PLUĆA PROTIV KOJIH JE NEMOĆAN I PENICILIN? Doktor otkrio kakav nam je virus stigao iz Kine i KOLIKO JE OPASAN

(Espreso/Mondo/T.V./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.