DA, NOVOGODIŠNJA DEPRESIJA POSTOJI: Ako imate neke od ovih SIMPTOMA NE PANIČITE, niste sami, imamo REŠENJE za vas!
Simptomi novogodišnje depresije, Foto: Profimedia

obratite pažnju

DA, NOVOGODIŠNJA DEPRESIJA POSTOJI: Ako imate neke od ovih SIMPTOMA NE PANIČITE, niste sami, imamo REŠENJE za vas!

U vreme praznika depresija se javlja kod određenog broja ljudi koji inače na pate od ovog problema

Objavljeno:

Zamislite prazničnu sezonu - svetlucave lampice, topli zimski napici, melodije koje bude uspomene i osmesi svuda oko nas. Ovo doba godine, sa svojim šarenim dekoracijama i veselim okupljanjima, često nam donosi radost. Međutim, iza svetlucave fasade, za mnoge se krije tiha borba sa prazničnom depresijom - nevidljiva senka koja klati temelje ovog "najradosnijeg doba godine".

Dok se gradovi oblače u praznično ruho i domovi ispune toplinom, neki se suočavaju sa dubokim osećanjem tuge, usamljenosti i anksioznosti. Praznična depresija nije samo fikcija iz filmova; to je stvarnost s kojom se suočavaju mnogi, skrivena iza zatvorenih vrata, u tišini zimskih noći. Praznici, iako često prikazani kao vreme radosti u medijima i filmovima, mogu biti teški za mnoge, posebno one koji se bore sa depresijom i anksioznošću. Ovo doba godine donosi jedinstvene izazove, uključujući pojačan stres, finansijska opterećenja, visoka očekivanja, i često nerealne slike sreće u medijima.

Kako se izboriti sa prazničnom depresijom
Kako se izboriti sa prazničnom depresijomfoto: Profimedia

Ovaj tekst je posvećen razumevanju i prevazilaženju ove tajanstvene strane praznika. Ako se vi ili neko koga poznajete borite sa ovim osećajem, znajte da niste sami. Nudimo vam uvid u simptome, razloge i, što je najvažnije, savete kako se izboriti sa ovim izazovom i vratiti prazničnoj čaroliji njen sjaj.

Simptomi praznične depresije:

  • Umor koji ne prolazi nakon odmora
  • Problemi sa snom, bilo nesanica ili prekomerno spavanje
  • Promene u apetitu i težini
  • Odsustvo interesovanja za uobičajene aktivnosti
  • Iritabilnost i teškoće sa koncentracijom
  • Osećaji tuge, bezvrednosti ili beznadežnosti
  • Mogući uzroci
  • Sezonska depresija zbog smanjenog izlaganja sunčevoj svetlosti
  • Povećan stres i obaveze tokom praznika
  • Finansijski pritisak
  • Porodični stres i usamljenost
  • Razočaranje zbog neispunjenih očekivanja

Kako da se nosite s prazničnom depresijom:

- Nastavite s rutinom samopomoći - Ako obično trčite, meditirate ili idete na psihoterapiju, nastavite sa tim tokom praznika.

- Postavite sebi realna očekivanja - Shvatite da praznici neće magično rešiti probleme. Budite realni u pogledu finansija i odnosa.

- Ograničite svoje prisustvo na društvenim mrežama - Slike srećnih, idealizovanih praznika na društvenim mrežama često nisu realnost. Ograničite njihov uticaj na svoje raspoloženje.

- Naučite da kažete "ne" - Ne morate učestvovati u svim prazničnim aktivnostima, posebno ako vam one donose stres.

- Potražite podršku - Razgovarajte s prijateljima, porodicom ili profesionalcem ako vam je teško.

Kako da pomognete prijatelju koji se bori s prazničnom depresijom
Kako da pomognete prijatelju koji se bori s prazničnom depresijomfoto: Profimedia

Praznici su vreme za radost, ali takođe mogu biti izazovno doba godine. Prepoznavanje simptoma i preduzimanje koraka za očuvanje mentalnog zdravlja ključni su za prevazilaženje praznične depresije.

Kako da pomognete prijatelju koji se bori s prazničnom depresijom

Ako primetite da se prijatelj bori sa prazničnom depresijom, vaša podrška može biti od velike pomoći. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

- Budite prisutni i slušajte - Ponekad je najvrednije što možete učiniti da pažljivo slušate bez osuđivanja. Prijatelju je možda potrebno samo da se neko sasluša i pokaže razumevanje.

- Ponudite praktičnu pomoć - Praznici mogu biti preplavljujući sa obavezama. Ponudite konkretne načine pomoći, bilo da je to pomoć u kupovini, organizovanju događaja ili jednostavno društvo za šetnju.

- Podstaknite ih na aktivnosti koje podižu raspoloženje - Predložite lagane aktivnosti poput šetnje u prirodi, gledanja omiljenog filma zajedno ili učestvovanja u nekom hobi-klubu.

- Poštujte njihove granice - Ako prijatelj ne želi učestvovati u određenim prazničnim aktivnostima, to poštujte. Ne forsirajte ih da rade nešto što ih može dodatno uznemiriti.

- Razgovarajte o osećanjima - Ohrabrite prijatelja da otvoreno razgovara o svojim osećanjima. Razgovor može pomoći da se smanji osećaj izolacije i usamljenosti.

- Dajte informacije o profesionalnoj pomoći - Ako smatrate da je situacija ozbiljna, preporučite im da potraže profesionalnu pomoć. Informišite ih o mogućnostima savetovanja i podrške.

- Ostanite u kontaktu - Redovno proveravajte kako su, čak i nakon praznika. Kontinuirana podrška može biti veoma važna.

- Vaša briga i razumevanje mogu značajno doprineti tome da se prijatelj oseća manje izolovano i više podržano tokom izazovnog prazničnog perioda.

BONUS VIDEO:

03:54

PORTAL KURIR ZDRAVLJE PRUŽA MNOŠTVO DRAGOCENIH INFORMACIJA! Urednica: Svaki dan najnovije vesti uz konsultacije sa stručnjacima

(Espreso/24Sedam/V.I./Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.