OVIH 15 NAMIRNICA MOŽETE JESTI DO MILE VOLJE: A nećete se ugojiti!
Foto: Thinkstock

zdravlje pre svega

OVIH 15 NAMIRNICA MOŽETE JESTI DO MILE VOLJE: A nećete se ugojiti!

Naučnici su identifikovali ukupno 15 vrsta namirnica čijom konzumacijom se ne možete ugojiti sve i da želite
Objavljeno: 09:44h

Zamislite da možete da jedete koliko god želite a da ne samo da se ne gojite, nego da to ostavlja i pozitivan efekat na vašu liniju!

Uz ove namirnice je to i moguće - naučnici su identifikovali ukupno 15 njih uz koje se ne možete ugojiti sve i da to želite. Prema rečima nutricioniste Lise Jang, ove vrste hrane se mogu podeliti u dve kategorije - voće bez skroba i povrće.

- Njihovom konzumacijom se nećete ugojiti jer im je većina sastava voda, sadrže vrlo mali broj kalorija te bogatstvo vlakana zahvaljujući kojima se osećamo siti nakon što ih pojedemo - ističe ona.

S obzirom na to da su bogati vlaknima, antioksidantima, kao i raznim korisnim nutrijentima, čak se i preporučuje njihova što češća konzumacija.

1. Celer srednje veličine ima samo šest kalorija, a telo za njegovu razgradnju potroši oko 50. Celer je bogat vlaknima i odličan je izvor vitamina K, antioksidansa kumarina, kao i vitamina B kompleksa.

2. Špargla je izuzetno zdrava namirnica koja takođe deluje kao diuretik i izbacuje višak vode iz organizma. Sadrži tek oko 10 kalorija po svežnju, a najbolje je jesti šparglu kuvanu na pari, za čiju razgradnju telo potroši i četiri puta više kalorija nego što one sadrže. Bogate su vitaminom C, B6, A, ali i riboflavinom, vlaknima i magnezijumom.

3. Oko 100 grama brokolija sadrži 25 kalorija, dok telo za njegovo probavljanje potroši čak 80 kalorija. Bogat je vitaminima i mineralima, a zbog svoje lekovitosti proglašen je i najboljim saveznikom u prevenciji nastanka karcinoma.

foto: Shutterstock

4. Oko 100 g sveže šargarepe sadrži 41 kaloriju, a telo potroši oko 60 kalorija kako bi je razgradilo. Odličan je izvod vitamina A i karotenoida, kao i dijetalnih vlakana, vitamina C i kalijuma. Osim toga, bogata je prirodnim šećerom pa je odličan način "zaslađivanja" na dijeti.

5. Samo 32 kalorije ima u 100 grama grejpfruta, a telu je potrebno čak dvostruko više da bi ga razgradilo. Ovo izuzetno zdravo voće poznat je saveznik u mršavljenju jer napada masne naslage, a bogato je vitaminom C i B6, tiaminom, riboflavinom i vlaknima.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.