OVE NAMIRINCE BUKVALNO HRANE BUBULJICE NA VAŠEM LICU: Zaboravite na njih što pre ako želite ČISTU i zdravu kožu
Ilustracija, Foto: Profimedia

Obratite pažnju

OVE NAMIRINCE BUKVALNO HRANE BUBULJICE NA VAŠEM LICU: Zaboravite na njih što pre ako želite ČISTU i zdravu kožu

Ako imate problem sa aknama, moždu su za to krive određene namirnice koje često konzumirate

Objavljeno:

Brojni su razlozi koji mogu izazvati akne – neadekvatna dnevna rutina nege, hronični stres, nedostatak sna… Među “osumnjičenima” je i neuravnotežena ishrana. A koje su to namirnice na crnoj listi kada je reč o aknama?

Hrana koja izaziva akne: Ko su glavni krivci

Rafinisane žitarice i šećer

Brojne studije pokazuju da ljudi čija je ishrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima češće imaju problem sa osipom, crvenilom kože i aknama. Rafinisani ugljeni hidrati brzo podižu nivo šećera u krvi i izazivaju oslobađanje insulina. Ovaj drugi, zauzvrat, aktivira androgene – hormone koji provociraju ćelije kože da luče više sebuma, piše Lepota i Zdravlje.

Kao rezultat, povećava se rizik od kontaminacije pora i akne postaje prava noćna mora. Evo liste namirnica čija potrošnja treba da bude umerena i uravnotežena:

  • hleb od belog brašna (slane grickalice od belog brašna, poslastice od belog brašna, testenine od belog brašna)
  • beli pirinač i pirinčani rezanci
  • gazirana pića i pića zaslađena šećerom
  • šećer i slatkiši
Ovsene pahuljice, Žitarice, Ovas, Doručak
foto: Arne Schmidt and Claudia Hirschb / The Picture Pantry / Profimedia

Mleko i mlečni proizvodi

Stručnjaci ističu da osobe koje često konzumiraju mleko i mlečne proizvode češće imaju problem sa aknama nego osobe kojima se ishrana zasniva na povrću ili mesu.

Zašto je to tako, još uvek se sa sigurnošću ne može reći ali stručnjaci smatraju da bi jedan od razloga mogao biti to što mlečni proizvodi povećavaju nivo insulina, što negativno utiče na stanje kože. Kravlje mleko sadrži i aminokiseline koje teraju jetru da proizvodi više proteina, što ima primarnu ulogu u razvoju inflamatornih procesa.

Brza hrana

Proizvodi brze hrane – hamburgeri, pomfrit i drugi, ne baš zdravi specijaliteti – obiluju kalorijama, mastima i rafinisanim ugljenim hidratima.

Stručnjaci iz oblasti ishrane smatraju da takva ishrana narušava funkcionisanje hormona, što neminovno utiče na lepotu kože. Jer se u njoj, poput ogledala, oslikavaju sve nepravilnosti u funkcionisanju organizma. Međutim, treba napomenuti da ne postoje konkretni dokazi o opasnostima brze hrane za kožu i njenoj ulozi u nastanku akni. Ali statistike sve više ukazuje na to.

roštilj
foto: Dragana Udovičić

Protein surutke

Iako je izuzetno zdrav i masovno se koristi, kod nekih osoba može pogoršati problem sa aknama. Protein surutke izvor je leucina i glutamina, aminokiselina koje uzrokuju bržu podelu ćelija, što može povećati rizik od izbijanja akni.

Mnogi sportisti koji konzumiraju protein surutke kao dodatak za izgradnju mišića imaju probleme sa kožom. A istraživanja ukazuju na direktnu korelaciju između učestalosti izbijanja akni i broja dana konzumiranja proteina surutke.

Čokolada

Od 20-ih godina prošlog veka čokolada se smatra glavnim neprijateljem lepe, čiste kože, ali ova izjava nije stekla dovoljno naučnih argumenata da bi se smatrala sto posto istinitom. Međutim, neki eksperimenti su pokazali da konzumiranje čokolade povećava odgovor organizma na bakterije koje izazivaju zapaljenske procese u koži.

Ako imate problem sa aknama, ne treba u potpunosti da se odreknete navedenih namirnica. samo svedite njihovo uzimanje na razumnu meru. Osim toga, spavajte dovoljno i pronađite adekvatnu dnenvu rutinu nege kože. To će vam sigurno pomoći i da sprečite i da pobedite postojeće akne.

BONUS VIDEO

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso/najzena/Ana Klikovac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.