APETITU ZATVORI SE: 13 prirodnih načina da suzbijete apetit i dostignete željenu liniju!
Promo, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Promo

APETITU ZATVORI SE: 13 prirodnih načina da suzbijete apetit i dostignete željenu liniju!

Generalno, glad i apetit su signali našeg tela da mu je potrebna energija ili da žudi za određenom vrstom hrane

Objavljeno:

Možda ćete moći da smanjite glad tako što ćete jesti hranu koja vas duže drži sitima, kao što je ona bogata proteinima i vlaknima. Neke prakse, kao što je svesna ishrana (mindful eating), takođe mogu pomoći.

Promo
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Glad i apetit su nešto što svako od nas dobro poznaje.

Uglavnom, mi se krećemo kroz ove biološke procese neprekidno tokom dana, čak i kada nismo svesni da to radimo.

Generalno, glad i apetit su signali našeg tela da mu je potrebna energija ili da žudi za određenom vrstom hrane.

Iako je osećaj gladi normalan znak vašeg tela da je vreme da ponovo jedete, nije zabavno stalno osećati glad, posebno ako ste upravo završili obrok. To može biti znak da ne jedete dovoljno ili da ne jedete prave kombinacije namirnica.

Ako pokušavate da smršate, živite sa određenim zdravstvenim stanjima ili usvajate novi režim ishrane, možda se pitate kako da smanjite osećaj gladi tokom dana.

Glad i apetit su ipak komplikovani procesi i na njih utiču mnogi unutrašnji i spoljni faktori - što ponekad može otežati smanjenje bilo kojeg od njih.

Da bismo vam olakšali, sastavili smo ovu listu od 13 jednostavnih i prirodnih načina za smanjenje gladi i apetita.

1. Jedite dovoljno proteina

Protein je hranljiva materija koja vam pomaže da ostanete siti. Unošenje dovoljno proteina u ishranu je važno iz mnogo razloga, ali može pomoći u promovisanju gubitka težine, delimično smanjenjem apetita.

2. Odlučite se za hranu bogatu vlaknima

Ishrana bogata vlaknima može smanjiti osećaj gladi i pomoći vam da unosite manje kalorija. Takođe promoviše dugoročno zdravlje.

3. Pijte puno vode

Naučnici veruju da oko 500 mL vode može da rasteže stomak i šalje signale sitosti u mozak. Pošto se voda brzo prazni iz stomaka, ovaj savet može najbolje da funkcioniše kada imate vodu što je moguće bliže obroku.

Čaša vode, šolja čaja ili tanjir supe pre obroka mogu vam pomoći da unesete manje kalorija, a da ne ostanete gladni.

4. Birajte čvrstu hranu da obuzdate glad

Čvrste i tečne kalorije mogu drugačije da utiču na vaš apetit i sistem nagrađivanja u mozgu.

Čvrsta hrana zahteva više žvakanja, što može dati više vremena da signal sitosti stigne do mozga. S druge strane, mekša hrana se brzo konzumira u velikim zalogajima i može se lakše prejesti.

Trudite se da u svoj obrok uključite različite teksture i ukuse kako biste ostali zadovoljni i dobili širok izbor hranljivih materija.

5. Jedite svesno

U normalnim uslovima, vaš mozak vam pomaže da prepoznate kada ste gladni ili siti. Međutim, ako jedete prebrzo ili dok ste ometeni, vašem mozgu je teže da primeti ove signale.

Jedan od načina da se reši ovaj problem je da eliminišete distrakcije i fokusirate se na hranu pred vama – ključni aspekt svesnog jedenja.

6. Jedite polako

Kada ste jako gladni, vrlo lako može da vam se desi da pojedete i više nego što ste planirali. Usporavanje tempa kojim jedete može biti jedan od načina da se obuzda prejedanje.

Sporo jedenje može učiniti da se osećate zadovoljnije na kraju obroka i da smanjite ukupan unos kalorija tokom obroka.

7. Vežbajte redovno

Smatra se da vežbanje smanjuje aktivaciju regiona mozga povezanih sa apetitiom i osećajem gladi, što može rezultirati manjom žudnjom za visoko kaloričnom hranom i većom motivacijom za jedenje zdravije niskokalorične hrane.

I aerobne vežbe i vežbe otpora mogu pomoći u povećanju hormona sitosti i dovesti do smanjenja gladi i unosa kalorija. Aktivnosti većeg intenziteta mogu imati najveće efekte.

8. Naspavajte se

Dovoljno kvalitetnog sna takođe može pomoći u smanjenju gladi i zaštiti od povećanja telesne težine.

Ako spavate najmanje 7 sati noću, verovatno ćete smanjiti nivo gladi tokom dana.

9. Kontrolišite nivo stresa

Poznato je da višak stresa podiže nivo hormona kortizola.

Bez obzira da li ste primetili da imate tendenciju da se osećate gladnije kada ste pod stresom ili često osećate da jedete pod stresom u napetim situacijama, razmotrite neke od ovih tehnika za ublažavanje stresa:

  1. jedite zdravu ishranu bogatu namirnicama koje ublažavaju stres
  2. redovno vežbajte
  3. pijuckajte zeleni čaj 
  4. uključite Green Fit biljne kapi u upotrebu
  5. probajte jogu ili istezanje
  6. ograničite unos kofeina

10. Dodajte đumbir u svoju ishranu

Đumbir je povezan sa mnogim zdravstvenim benefitima zbog svojih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava iz bioaktivnih jedinjenja koje sadrži. A nedavno istraživanje dodaje još jednu prednost listi — može pomoći u smanjenju gladi.

Ekstrakt đumbira, naći ćete u našim Green Fit biljnim kapima za mršavljenje.

Promo
foto: Promo

11. Grickalice zamenite užinama

Grickanje između obroka je stvar ličnog izbora. Neki ljudi vole da uključe grickalice kao deo svoje dnevne rutine, dok drugi ne.

Konzumiranje užine bogate proteinima ili vlaknima verovatno će smanjiti glad i može vas sprečiti da se prejedate tokom sledećeg obroka.

12. Ne uskraćujte sebi hranu

Odnos između apetita, gladi i žudnje za hranom je složen i uključuje mnoge biološke procese.

Ako imate želju za određenom određenom hranom, uživajte u toj hrani umereno da biste videli da li ona ublažava žudnju i ponovo smanjuje vaš apetit.

  1. Uvrstite u vašu dnevnu rutinu Green Fit biljne kapi

Zaključak

Glad i apetit su normalne telesne funkcije.

Obično je to samo znak da je vašem telu potrebna energija i da je vreme za jelo.

Saveti koji se ovde pominju su samo nekoliko jednostavnih i prirodnih načina da smanjite apetit i glad kada se čini da su onii veći od normalnog.

Ako ste probali ove stvari, ali i dalje osećate da ste gladni više nego obično, razmislite o razgovoru sa zdravstvenim radnikom o dodatnoj podršci za regulisanje apetita.

P. S.

Evo šta naš novinar i narodni travar Momčilo Antonijević kaže o Green Fit biljnim kapima:

PREPORUČENA UPOTREBA PROIZVODA:

Odmeriti 75 kapi i rastvoriti u 30 ml (rakijska čašica) vode ili čaja. Green Fit biljne kapi piti 2 puta dnevno, ujutru i uveče. Preporučuje se konzumiranje tri bočice u kontinuitetu.

Cena Green Fit biljnih kapi iznosi 1.500 rsd i možete ih naručiti klikom OVDE ili pozivom na broj telefona 011/442 0502 svakog radnog dana.

Cena paketa 2+1 gratis (2 bočice kupite, treću dobijete gratis) iznosi 3.000 rsd i možete ga naručiti klikom OVDE ili pozivom na broj telefona 011/442 0502 svakog radnog dana.

* Dostava je moguća samo na teritoriji Republike Srbije.

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.