POSTOJI VIŠE OD 200 VRSTA GLAVOBOLJA, ALI SAMO OVIH 6 SIMPTOMA GOVORI DA IMATE MIGRENU: Lekari otkrili svaki
Glavobolja, Foto: Profimedia

Pročitajte

POSTOJI VIŠE OD 200 VRSTA GLAVOBOLJA, ALI SAMO OVIH 6 SIMPTOMA GOVORI DA IMATE MIGRENU: Lekari otkrili svaki

Nekoliko simptoma koje ako ste iskusili ukazuje da možete imati migrenu

Objavljeno:

Migrena može da bude i svakodnevna, ali kod većine se javlja jednom do dva puta mesečno. Reč je o jakoj glavobolji praćenom mučninom i povraćanjem i opštom slabošću zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija svrstala migrenu na listu prvih 10 razloga onesposobljenosti za rad, a s obzirom na to da od nje tri puta češće boluju žene, ona je među njima u prvih pet razloga odsustvovanja sa posla.

Vrtoglavica, glavobolja
Vrtoglavica, glavoboljafoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

U lečenju migrene najveći značaj se pridaje lekovima antimigrenicima, koji kod većine pacijenata daju odlične rezultate. Međutim, s obzirom na to da svaka migrena znači i zastoj želuca, za njeno najefikasnije saniranje su bolji oni lekovi koji ne moraju da se piju. Na svetskom tržištu postoje antimigrenici koji se udišu na nos, u obliku injekcije za samodavanje ili čepića.

Pre nego posegnete za lekom protiv migrene, najbitnije je da utvrdite od kog tipa glavobolje bolujete.

Ovo su sigurni znaci da patite od migrene:

Pojačano čulo mirisa

Kada migrena nastupi sva čula se pojačavaju, a posebno osećaj za mirise. Oni nekada izazivaju mučninu.

Pulsiranje

Mnogi pacijenti se žale da mogu da čuju blago pulsiranje i otkucaje svoga srca u glavi, što može da bude pokazatelj da imaju migrenu. Dešava se da kada dodirnu svoju glavu, mogu da osete venu koja pulsira.

Talas mučnine

Mnogi koji pate od migrene osećaju mučninu i vrtoglavicu, a nije retko ni povraćanje. Kada se aktiviraju moždani nervi, oni utiču na creva, zbog čega dolazi do ovakvih tegoba.

Mučnina
Mučninafoto: Profimedia

Blesci ili tačkice

Kada migrena počne, može da dođe do blagog talasa elektriciteta, koji se manifestuje poput svetlucavih tačkica ili kratkotrajnih bleskova u vidnom polju.

Slabost i trnjenje

Migrena zahvata i senzomotorne nerve, koji pod njenim dejstvom slabe. Zbog toga možete tada osetiti malaksalost i trnce kroz čitavo telo.

Bol sa jedne strane

Iako migrena zahvata celu glavu, tipično je da vas boli samo jedna strana. Čak se dešava da se bol javi u oku ili samo na potiljku. Sa svake strane glave postoji terminalni nerv, ali kada migrena počne, samo je jedan aktivan.

02:34

KLIMA U STANU: Mogući ozbiljni zdravstveni problemi ako PRETERATE sa hlađenjem!

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.