CEO ŽIVOT POGREŠNO RUČATE: Da biste sprečili nagli skok šećera u krvi, jedite tačno ovim redosledom
Foto: Profimedia

SAZNAJTE

CEO ŽIVOT POGREŠNO RUČATE: Da biste sprečili nagli skok šećera u krvi, jedite tačno ovim redosledom

Od trenutka kad počnemo da jedemo do trenutka kad mozak dobije informaciju da smo siti prođe između 15 i 20 minuta

Objavljeno:

Supa ili čorba, glavno jelo, hleb i salata – tako otprilike izgleda svaki ručak u Srbiji. Navikli smo da jedemo tim redosledom, a nutricionisti upozoravaju da je to velika greška koja može da nas košta i vitke figure, a dugoročno gledano i zdravlja.

- Od trenutka kad počnemo da jedemo do trenutka kad mozak dobije informaciju da smo siti prođe između 15 i 20 minuta – kaže za Srećnu republiku nutricionista Dušanka Lacmanović.

Prema njenim rečima, kad započnemo obrok supom ili čorbom i odmah zatim počnemo da jedemo glavno jelo, većinski sa hlebom, u proseku prođe desetak minuta od početka obroka.

- Ako smo pregladneli, poješćemo mnogo više glavnog jela nego što nam je suštinski potrebno. Kako je na našim prostorima beli hleb najčešće na trpezi i postoji navika da ga jedemo uz svaki obrok, što nutricionistički nije opravdano, do polovine ručka unećemo veliki broj kalorija. Dok salata dođe na red, mozak dobija signal da je organizam sit – navodi Lacmanovićeva.

A upravo je salata deo obroka koji bi trebalo da pojedemo pre bilo čega.

- Salata od svežeg povrća je puna vlakana, a vlakna su zadužena za osećaj sitosti. Pored toga, salata je bogata mineralima i vitaminima koji su i te kako potrebni našem organizmu. Kad pre ručka pojedemo salatu, mozak će brže dobiti informaciju da smo siti, pa nećemo pojesti više glavnog jela i hleba. Kad je reč o zdravstvenom aspektu, salata obezbeđuje postepen rast šećera u krvi, za razliku od prostih ugljenih hidrata u vidu hleba i brašna kroz čorbe i većinu glavna jela koji naglo podižu šećer u krvi – objašnjava nutricionistkinja.

Salata kao uvertira u ručak ili večeru je, ističe naša sagovornica, idealan način da redukujemo količinu kalorija koje ćemo uneti i da paralelno povedemo računa o zdravlju.

Kad je reč o hlebu bez kog većina ljudi ne može da zamisli obrok, nutricionista Lacmanović predlaže da beli hleb zamenimo zdravijom verzijom hleba od celih zrna žitarica.

- Osim što je zdraviji, hleb od celih zrna će brže obezbediti sitost, pa ćete ga pojesti u manjoj količini. Osim toga, proći će malo više vremena otkako ste pojeli salatu i supu, odnosno čorbu, što je takođe prednost, pogotovo za one koji žele da smršaju i vode računa o kalorijama – navodi nutricionistkinja.

Bonus video

00:06

Preskup ručak na Azurnoj obali

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.