DOMOVI ZDRAVLJA PUNI, SVI IMAJU NEOPISIV KAŠALJ: Dr OSTOJIĆ otkrila sve o BOLESTI koja trraje 100 DANA
Dr Olivera Ostojić, Foto: Printscreen/Prva TV

čuvajte se

DOMOVI ZDRAVLJA PUNI, SVI IMAJU NEOPISIV KAŠALJ: Dr OSTOJIĆ otkrila sve o BOLESTI koja trraje 100 DANA

Doktorka Olivera Ostojić otkrila je sve detalje bolesti od koje boluje pola Srbije

Objavljeno:

Većina Srba je u poslednje vreme bolesna. Kašalj se širi velikom brzinom, a o bolesti i njenim simptomimam sve je rekla doktorka Olivera Ostojić.

U poslednjih mesec dana u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj lečeno je petoro zaražene dece. Veliki kašalj ili pertusis nam se vratio, a bolest nije naivna, upozorila je dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje klinike U KBC Dragiša Mišović.

"Dete je poplavelo i nije moglo da dođe do daha. Mislili smo da će se ugušiti", reči su jedne majke koja je opisala simptome velikog kašlja kod svoje bebe. Zbog čega se ova bolest vratila, kako da je prepoznamo, kome preti najveća opasnost i da li ostavlja posledice, objasnila je doktorka Olivera Ostojić, načelnica Dečje klinike U KBC Dragiša Mišović.

"Veliki kašalj ili pertusis je, nažalost, ponovo među nama, što nije dopustivo jer postoji vakcina koja sto odsto štiti od ove bolesti. Bolest nije naivna i može da ima ozbiljnije komplikacije, pogotovo u malom uzrastu. Najugroženija su najmlađa deca, od rođenja do šestog meseca dok se ne postigne potpuna vakcinacija", rekla je dr Ostojić u "Jutru" na Prvoj i objasnila kako se prenosi:

"Prenosi se respiratornim putem, a među nevakcinisanima može jako brzo da se prenese. Sada ta vakcina protiv velikog kašlja nema trajni imunitet. Najčešći prenosioci jesu starija deca, adolescenti koji imaju oslabljen imunitet. Oni nemaju kašalj kao što ima pomenuta beba. Imaju kašalj koji prepoznaju kao virusnu infekciju praćenu produženim kašljem", upozorila je doktorka.

Pluća, Bronhitis, Kašalj, Alergija, Angina, Inhalacija
foto: Ruslan Huzau / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon pojave prvih simptoma, bolest se odvija u dve faze.

"Počinje kao i svaka virusna respiratorna infekcija. Prvi stadijum traje sedam do deset dana sa kašljucanjem, retko povišenom temperaturom, sa curenjem nosa. Onda dolazi najružnija faza, faza zacenjivanja koja može da traje i dva do tri meseca. Zato se pertusis zove - bolest od sto dana. Ta druga faza bolesti je zaista najdramatičnija", rekla je dr Ostojić i objasnila kako ona izgleda:

"Deca imaju napade koji traju kratko, minut do dva, ali tu ostaju bez vazduha, poplave, bleda su, iscrpljena. Može doći do komplikacija poput upale pluća, hernije, pojave prolapsa rektuma. To su stravični napori pri kašljanju. Dete ostaje bez vazduha, bude iskolačenih očiju, modrikasto. Roditelji znaju kako izgleda dete kad ima kašalj, a ne može da iskašlje. Tako mala deca se najčešće primaju u bolnicu da bi bila praćena. Posle toga dolazi do faze stabilizacije, kada se kašalj proređuje i to traje još desetak dana. Sve ukupno može da bude sto dana", istakla je doktorka i otkrila da se bolest uspešno leči kada se prepozna na vreme.

"Interesantno je da je respiratorna bolest, a prenosi se u toku leta. Imali smo par pacijenata, nisu bile ozbiljne kliničke slike. Leči se dosta uspešno kad se prepozna. Bolest posle deset dana bude sanirana antibioticima. Sa ovim standardima lečenja ne bi trebalo da bude kasnih komplikacija. Moramo da naglasimo da je šteta da neko dobije veliki kašalj, kad postoji vakcina koja sto odsto štiti od te bolesti", rekla je dr Olivera Ostojić.

Bonus video: Doktor Radovanović o Simaniću i Dobriću

02:27

Doktor Radovanović o Simaniću i Dobriću

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.