OD OVIH PET BOLESTI SRCA ŽENE NAJČEŠĆE OBOLJEVAJU TOKOM GODINA: Evo kako da prepoznate PRVE neprimetne SIMPTOME
Ilustracija, Foto: laurensaddingtonx/Printscreen/ TikTok

zdravlje

OD OVIH PET BOLESTI SRCA ŽENE NAJČEŠĆE OBOLJEVAJU TOKOM GODINA: Evo kako da prepoznate PRVE neprimetne SIMPTOME

Ako primetite bilo koji od navedenih simptoma ili se osećate loše na bilo koji od opisanih načina, što pre se obratite lekaru

Objavljeno: 16:44h

Poznato je da simptomi bolesti srca kod žena mogu da budu pritajeni, manje uočljivi nego kod muškaraca. Često nisu toliko jasni i očigledni, pa se žene kasno javljaju lekaru. Upravo zbog toga je neophodno da naučimo kako da ih prepoznamo i na vreme o tome obavestimo svog lekara.

Lekari i kardiolozi se trude da daju obilje informacija o tome, a mi vam predstavljamo njihova saznanja o najčešćim oboljenjima srca koja se javljaju kod žena.

Koronarna bolest srca

Jedna od najčešćih bolesti srca kod žena je tzv. koronarna bolest. Javlja se zbog suženja ili blokade krvnih sudova koji snabdevaju srce krvlju i kiseonikom, što može dovesti do srčanog udara.

SIMPTOMI

Bol u grudima, nedostatak daha, umor, mučnina i znojenje.

Bol u srcu
foto: Dmytro Zinkevych / Alamy / Alamy / Profimedia

Aritmije

Ovo su poremećaji srčanog ritma, i mogu da budu ozbiljan problem koji zahteva lečenje i praćenje. Aritmija kod žena se često javlja kao rezultat hormonskih promena, kao što su trudnoća i menopauza. Postoje mnoge vrste aritmija, a kod žena se najčešće javlja atrijalna fibrilacija, koja može da poveća rizik od moždanog udara i srčanog zastoja. Ostale vrste aritmija koje se javljaju kod žena uključuju tahikardiju, bradikardiju i ekstrasistolu.

SIMPTOMI

Nepravilni srčani ritam, lupanje srca, osećaj preskakanja srca, umor, vrtoglavica i kratak dah. U nekim slučajevima aritmije nemaju simptome i mogu se otkriti samo lekarskim pregledom.

Zatajenje srca

Ovo stanje, u kojem srce ne može da pumpa dovoljno krvi kako bi zadovoljilo potrebe tela, zove se i srčana insuficijencija.

SIMPTOMI

Razvijaju se postepeno i razlikuju se u zavisnosti od toga koliko je srce oslabljeno. Umor i slabost, kratak dah, nedostatak vazduha, oticanje, nesanica, kašalj, gubitak apetita.

Srčani udar

Infarkt miokarda je hitno medicinsko stanje koje se javlja kada se blokira krvni sud koji snabdeva srce krvlju, što dovodi do oštećenja srčanog mišića.

SIMPTOMI

Bol ili pritisak u grudima koji ne prolazi, bol u rukama, ramenima, vratu, leđima ili vilici, osećaj nedostatka vazduha ili otežano disanje, mučnina ili povraćanje, vrtoglavica ili gubitak svesti

Žena, Glavobolja, Migrena, Umor, Stres, Bolest
foto: Profimedia

Mitralna stenoza

Ovo je mana nastala suženjem mitralnog otvora, otvor između leve pretkomore i komore, usled čega dolazi do otežanog pražnjenja leve pretkomore u levu komoru, što dalje otežava protok krvi. To može da dovede do povećanja pritiska u plućima, zatajenja srca i drugih komplikacija.

SIMPTOMI

Umor, otežano disanje, kašalj, bol u grudima i palpitacija – osećaj jakog i ubrzanog lupanja srca.

Znaci upozorenja

Evo liste simptoma koji mogu da budu znaci srčanih oboljenja, a češće se javljaju kod žena:

* Bol u grudima koji se javlja kao pritisak, pečenje ili nelagoda.

* Bol u leđima, vratu ili donjem delu trbuha može da bude povezana sa srčanim problemima, posebno ako se javlja udruženo s drugim simptomima.

* Dugotrajni osećaj umora koji ne prolazi ni nakon sna i odmora.

* Kratak dah i osećaj nedostatka vazduha ili otežano disanje tokom svakodnevnih aktivnosti.

* Mučnina i povraćanje kao pratioci srčanog udara kod žena.

* Hladan i lepljiv znoj može da bude znak srčanog udara kod žena.

* Vrtoglavica ili nesvestica su česti simptomi srčanih problema kod starijih žena.

Ako primetite bilo koji od navedenih simptoma ili se osećate loše na bilo koji od opisanih načina, što pre se obratite lekaru.

UTICAJ VREMENA NA ZDRAVLJE

02:34

UTICAJ VREMENA NA ZDRAVLJE

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.