LEKARI OTKRILI RANE SIMPTOME SRČANOG UDARA: Razlikuje se kod ŽENA i MUŠKARACA, a DAN pre se DEŠAVA OVO
Ilustracija, Foto: Profimedia

Obratite pažnju

LEKARI OTKRILI RANE SIMPTOME SRČANOG UDARA: Razlikuje se kod ŽENA i MUŠKARACA, a DAN pre se DEŠAVA OVO

Istraživanje sa Instituta za srce u Los Anđelesu pokazalo je najčešće znakove srčanog udara koji se dešavaju dan pre, i razlikuju se kod mušakraca i žena.

Objavljeno: 11:49h

Novo istraživanje otkriva da 50 odsto srčanih pacijenata ima jedan simptom dan pre srčanog udara. Prema naučnicima sa Instituta za srce Smit u Centru Cedars-Sinai u Los Anđelesu, žene i muškarci često doživljavaju znak upozorenja predstojeće i ponekad fatalne zdravstvene krize.

Dan pred srčani udar žene uglavnom doživljavaju kratak dah, dok muškarci osećaju bol u grudima, prema istraživačima koji su svoje nalaze objavili u časopisu Lancet Digital Health.

Drugi, manje uobičajeni znaci upozorenja koje osećaju oba pola uključuju napade i abnormalno znojenje.

„Ovo saznanje bi moglo da dovede do rane intervencije i prevencije smrti. Naše otkriće moglo bi da dovede do nove paradigme za prevenciju iznenadne srčane smrti“, rekao je glavni autor istraživanja Samet Čung.

U istraživanju su korišćeni podaci iz dve studije srčanih zastoja u Kaliforniji i Oregonu, koje su uključivale pacijente starosti od 18 do 65 godina. Istraživači su takođe posmatrali ljude koji su imali slične simptome, ali nisu imali srčani zastoj.

„Pacijenti koji primete znak upozorenja i pozovu hitnu pomoć pre kolabiranja od iznenadnog zastoja srca imaju pet puta veću verovatnoću da će preživeti“, rekli su istraživači, a prenosi index.hr.

02:53

LEKAR OTKRIVA GLAVNI UZROK UPALE UHA NAKON ODMORA: Morska voda nije problematična, već NEVEROVATNA STVAR koju ljudi rade na odmoru

(Espreso/danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.