Neće biti više dijalize, razvijen bionički bubreg! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube

Medicinsko čudo

Neće biti više dijalize, razvijen bionički bubreg! (FOTO) (VIDEO)

Zahvaljujući silikonskoj nanotehnologiji razvijen je veštački, takozvani bioarteficijelni bubreg, koji će moći da se implantira u organizam bolesnika
Objavljeno:

I do sada je bilo pokušaja da se napravi veštački bubreg. Pre četiri godine uspešno je presađen životinjama i počeo je da proizvodi urin. Međutim, naučnici nisu bili u potpunosti zadovoljni.

Dr Harald Ot, vođa istraživanja, nije klonuo duhom. „Vraćanje čak i delića prirodne funkcije bubrega moglo bi da bude dovoljno za početak. Rad bubrega od 10 do 15 odsto svakog pacijenta već čini nezavisnim od hemodijalize Mislim da bi potencijalni klinički učinak uspešnog tretmana bio ogroman. Samo u SAD trenutno na presađivanje bubrega čeka 100.000 bolesnika, a godišnje se obavi svega 18.000 transplantacija“.

foto: Print Screen Youtube

Novi bionički bubreg svakako budi nadu milionima pacijenata koji u životu opstaju samo zahvaljujući dijalizi.

- Američki naučnici uveravaju da su šanse za odbacivanje bioničkog bubrega – nula, što nije slučaj prilikom transplantacije s čoveka na čoveka i bubrega i bilo kog drugog organa. Odbacivanja tuđih organa su uvek moguća i dodatno komplikuju zdravlje i život pacijenta. Danas se nudi rešenje: novi, bionički bubreg se pravi od renalnih ćelija, kaže Hrvačević.

foto: Print Screen Youtube
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.