OVO SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI MENINGITISA: Postoje DVE vrste, a EVO kako se PRENOSE, obratite pažnju
Lekar, Foto: Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

virus

OVO SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI MENINGITISA: Postoje DVE vrste, a EVO kako se PRENOSE, obratite pažnju

Meningitis je zapaljenje moždanih ovojnica, a njegovi uzročnici mogu biti bakterije, virusi i gljivice

Objavljeno:

Sve veći broj slučajeva meningitisa registrovan je nedavno na Kosovu i Metohiji, zbog čega je apelovano na nadležne da vode računa o vodi za piće, njenom hlorisanju, kao i o vodi u bazenima. Nedavno je u bolnici u Zagrebu potvrđen meningitis kod šestoro novorođenčadi.

Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" potvrdio je da je kod jednog broja pacijenata, obolelih od groznice Zapadnog Nila dijagnostikovan upravo meningitis.

Meningitis je zapaljenje moždanih ovojnica, a njegovi uzročnici mogu biti bakterije, virusi i gljivice, navode iz Instituta "Batut" za 24sedam.

Bakterijski meningitisi

Bakterijski meningitisi predstavljaju teško oboljenje. Preko 50 vrsta bakterija može prouzrokovati meningitis, mada su najčešći prouzrokovači meningokok, pneumokok, streptokok grupe A i B, ešerihija koli, listerija, salmonela, bacil tuberkuloze.

Prema Pravilniku o prijavljivanju zaraznih bolesti, u našoj zemlji obavezno se prijavljuju samo bakterijski meningitisi i to: meningokokni, pneumokokni i meningitisi prouzrokovan bakterijom Haemophilus influenze tip b. Na osnovu toga, prema podacima Godišnjeg izveštaja o kretanju zaraznih bolesti u 2022. godini u Republici Srbiji su prijavljena tri slučaja meningitisa izazvana hemofilusom influence tip b i 11 slučajeva meningitisa uzrokovana pneumokokom.

Rizik od oboljevanja od bakterijskog meningitisa

Putevi prenošenja mogu biti različiti u zavisnosti od vrste bakterije, ali je značajno da mogu postojati i asimptomatski nosioci, koji mogu doprineti širenju infekcije na osetljivu populaciju.

Određeni faktori povećavaju rizik od obolevanja, kao što su: - godine starosti-odojčad su pod povećanim rizikom od razvoja bakterijskog meningitisa u poređenju sa ostalim starosnim grupama; - stanja oslabljenog imuniteta (HIV infekcija, asplenija..), hirurške procedure; - putovanja u određena područaja (kada je u pitanju meningitis uzrokovan N. meningitidis), kao što je „meningokokni pojas“ u podsaharskoj Africi; - boravak u kolektivima sa gustim smeštajem (u vojnim kolektivima, domovima za smeštaj učenička i studenata- opisane su epidemije meningokoknog meningitisa).

Znaci i simptomi bakterijskog meningitisa

Kliničku sliku karakteriše nagli početak simptoma i znakova: povišena telesna temperatura, ukočen vrat, glavobolja, mučnina, povraćanje, fotofobija (oči su osetljivije na svetlost), promenjen mentalni status (konfuzija). Novorođenčad i odojčad mogu imati simptome u vidu usporenosti, neaktivnosti, razdražljivosti, povraćanja, odbijanje hrane. Inkubacioni period kod bakterijskih meningitisa u proseku iznosi 3 do 7 dana.

Lekar
Lekarfoto: Profimedia

Lečenje obuhvata intravensku primenu antibiotske terapije, što ranije.

Mere prevencije

Vakcine su najefektivniji način prevencije određenih vrsta bakterijskog meningitisa izazvanih meningokokom, pneumokokom i Haemophilus-om influenzae tip b. U našoj zemlji sprovodi se imunizacija lica određenog uzrasta, lica u posebnom riziku i putnika u međunarodnom saobraćaju protiv bolesti uzrokovanih prethodno navedenim uzročnicima.

S obzirom da vakcine ne štite od svih sojeva tj. tipova navedenih bakterija i vakcinisane osobe mogu oboleti od bakterijskog meningitisa. Antibiotska profilaksa se preporučuje kod bliskih kontakata obolelih osoba u cilju prevencije daljeg širenja oboljenja.

Virusni meningitisi

Virusni (serozni) meningitisi se javljaju češće od bakterijskih. Mogu biti uzrokovani različitim vrstama virusa, a klinička slika obično ima blaži tok, u poređenju sa bakterijskim meningitisima. U povećanom riziku od obolevanja su deca mlađa od 5 godina, kao i osobe oslabljenog imunog odgovora. Virusni meningitisi se registruju širom sveta, najčešće sporadično, a ređe u obliku epidemija. U umerenom klimatskom pojasu javljaju se najčešće leti i početkom jeseni.

Najčešći uzročnici virusnih meningitisa u svim uzrasnim grupama su enterovirusi (koksaki, ehovirusi..), a zatim, ređe, herpesvirusi (uključujući Herpes simplex virus 1 i 2, varicella-zoster virus (VZV), citomegalovirus, Epstein-Barr virus) virusi zauški, virus gripa, malih i ovčijih boginja i arbovirusi (virusi Groznice zapadnog Nila, Zike, Čikungunje, denge).

Virusni meningitisi se najčešće javljaju u dečjem uzrastu. Procenjuje se da su enterovirusi najčešći uzročnici virusnog meningitisa u mnogim zemljama sveta.

U našoj zemlji u desetogodišnjem periodu od 2008. do 2017. godine, prosečno je registrovano 180 slučajeva obolevanja od enterovirusnih meningitisa (u opsegu od 21 do 722 slučaja).

Najčešće su obolevala deca predškolskog i školskog uzrasta, kao i osobe starije od 60 godina.

Veoma je značajno da se većina onih koji se inficiraju enterovirusima ne razboli ili imaju neke blage simptome bolesti, a da samo mali procenat inficiranih razvije kliničku sliku virusnog meningitisa.

Načini prenošenja virusnog meningitisa

U zavisnosti od vrste prouzrokovača, različit je i put prenosa infekcije. Najčešći put prenosa uzročnika virusnih meningitisa su: • fekalno-oralni put • preko respiratornih kapljica (kašljem, kijanjem) • preko kontaminiranih predmeta, a ređe • putem kontaminirane hrane i • vode (kupanjem u loše održavanim bazenima u kojima se voda ne hloriše redovno, ali i u stajaćim vodama) • putem vektora (za arbovirusne infekcije)

Simptomi virusnog meningitisa

Inkubacioni period zavisi od vrste virusa koji je prouzrokovač oboljenja. Period inkubacije za enteroviruse je obično između tri i sedam dana. Kliničku sliku virusnog meningitisa dece i odraslih karakteriše: povišena telesna temperatura, jaka glavobolja, ukočenost vrata, osetljivost na svetlo (fotofobija), mučnina, povraćanje.

Kliničku sliku virusnog meningitisa novorođenčadi i odojčadi karakteriše groznica, razdražljivost, odbijanje hrane, napetost fontanele.

Obično simptomi traju 7–10 dana, a pacijenti se u potpunosti oporavljaju.

Način lečenja virusnog meningitisa

Za većinu virusnih meningitisa ne postoji specifična terapija, niti vakcina. Lečenje podrazumeva suportivnu terapiju, nadoknadu tečnosti, elektrolita, simptomatska terapija, tj. davanje lekova za snižavanje temperature i ublažavanje glavobolje, dodaju iz "Batuta".

Groznica Zapadnog Nila

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje kod kojeg u okviru neuroinvazivne forme bolesti može biti prisutan meningitis. Kod nas se sprovodi intenzivan nadzor nad ovim oboljenjem i svake godine se registruju slučajevi obolevanja od neuroinvazivnog oblika bolesti. Na osnovu podataka Godišnjeg izveštaja o kretanju zaraznih bolesti u 2022. godini u Republici Srbiji je registrovano ukupno 246 slučajeva obolevanja od GZN, navode za 24sedam iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Bonus video:

03:32

VIRUS ZAPADNOG NILA ĆE SE ŠIRITI, BOLEST SE JAVLJA BEZ SIMPTOMA Dr Milićević: Stariji i osobe s komorbiditetom su najugroženiji

(Espreso/ 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.