DOKTORKA PLAVŠIĆ UPOZORILA NA SITUACIJU NA NOVOM BEOGRADU: Budite oprezni, STIŽE NAJJAČI UDAR!
Dr Slavica Plavšić, Foto: PRVA TV/PRINTSCREEN

ALERGIJE

DOKTORKA PLAVŠIĆ UPOZORILA NA SITUACIJU NA NOVOM BEOGRADU: Budite oprezni, STIŽE NAJJAČI UDAR!

Određeni simptomi mogu da navedu na sumnju da patite od alergije

Objavljeno:

Ambrozija, jednogodišnja biljka koja može da naraste i do dva metra, cveta od prve polovine jula do druge polovine septembra. Danas je najzastupljenija u Vojvodini, ali se proširila po celoj zemlji.

Svi oni koji pate od alergija, znaju koliko simptomi mogu da poremete kvalitet života i radnu sposobnost. Stručnjaci upozoravaju da nelečene alergije mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema poput bronhijalne astme, koja je ujedno i najčešća komplikacija.

Doktorka Slavica Plavšić upozorila je na naredne dane kada će polenska aktivnost ambrozije biti najintenzivnija: "Čuvajte se! Ako ovih dana počnete da kijate, kašljete, da vam curi nos, svrbe oči, osećate nelagodnost, 'buči' vam u glavi, nervozni ste i dekoncentrisani, a niste prehlađeni, pomislite na alergiju! Kreće sezona alergije na ambroziju, najjači polenski alergen koji postoji i na koji je alergično oko 10 odsto stanovništva", napisala je doktorka na Tviteru, upozoravajući na situaciju na Novom Beogradu.

"Dok je u razvijenim evropskim zemljama ambrozija gotovo iskorenjena, jer se redovno uništava, na Novom Beogradu, u parku bloka broj 70, iznikla je ambrozija koja se sada kosi, što nikako ne bi smelo, jer se ova biljka nalazi u fazi cvetanja, kada je polenizacija najintenzivnija! Sitna zrna polenovog praha izuzetno su laka ivazduhom se mogu preneti, čak i na oko sto kilometara udaljenosti", napisala je dr Plavšić.

1 / 3 Foto: RINA

Kako da znate da li ste alergični na ambroziju?

Određeni simptomi mogu da navedu na sumnju da patite od alergije, ali dijagnozu može da postavi samo lekar. Najčešći simptomi respiratornih alergija su:

  • učestalo kijanje
  • svrab u nosu i grlu
  • vodeni iscedak iz nosa
  • začepljen nos
  • osećaj peckanja i suzenje očiju
  • konjuktivitis
  • otok očnih kapaka
  • otežano disanje i upala disajnih puteva

Bonus video:

01:50

AKO IMATE ALERGIJU NA POLEN ILI PRAŠINU OVE METODE ĆE VAM POMOĆI! Imunolog otkrio kako da utičemo na siptome tokom letnjih meseci

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.