OVO SU ZNACI I SIMPTOMI UDARA GROMA: Identični su kao kad vam se DESI OVO, obavezno POGLEDAJTE
Munja, Foto: Dragana Udovičić

ZAPAMTITE IH

OVO SU ZNACI I SIMPTOMI UDARA GROMA: Identični su kao kad vam se DESI OVO, obavezno POGLEDAJTE

Svaku žrtvu udara groma treba prevesti u bolnicu uz stalno praćenje vitalnih funkcija

Objavljeno:

Smrtnost od udara groma je 10 do 30 odsto, a 50 do 70 odsto preživelih ima značajne poremećaje, najčešće nervnog sistema.

Simptomi i znaci

  • Razni poremećaji srčanog ritma
  • Srčani zastoj
  • Zastoj disanja uzrokovan paralizom respiratornih mišića i/ili poremećajem respiratornog centra
  • Gubitak svesti, privremena paraliza (posebno donjih udova), konvulzije (konvulzije) i/ili nemogućnost da se prisete događaja koji su prethodili udaru groma, koma
  • Opekotine različitih oblika, tipično poput paprati, na mestima gde se znoj ili kapi kiše naglo pretvaraju u paru ili ispod metalnih predmeta - metalnih dugmadi, nakita (moguće su i površinske opekotine, karbonizacija tela)
  • Eksplozivne povrede grudnog koša i abdomena, prelomi kostiju, povrede oka i uha (ruptura bubne opne u 50 odsto slučajeva bilateralno

PROCEDURA:

Superćelijska oluja, Grom
foto: Zorana Jevtić

Odmah pozovite hitnu medicinsku pomoć na broj 194. Osnovno pravilo je „da se ne povećava broj žrtava“. Ako je oluja u toku i povređeni se nalazi na mestu visokog rizika od udara groma, spasilac mora da proceni, vodeći računa o ličnoj bezbednosti, da li je moguće premestiti unesrećenog na bezbednije mesto. Žrtva od udara groma može se odmah prići i dodirnuti bez opasnosti. Procenite stanje svesti, disanja i druge znake krvotoka i po potrebi odmah pristupite merama reanimacije (misli se na moguću povredu kičmene moždine). Reanimacija mora biti uporna i dugotrajna, jer paraliza disajnih mišića može trajati dugo vremena. Kada je više žrtava, prednost se uvek daje onima koje treba oživeti. Postavite žrtvu bez svesti u bočni položaj. Vodite računa o drugim povredama (prelomi, rane i opekotine). Svaku žrtvu udara groma treba prevesti u bolnicu uz stalno praćenje vitalnih funkcija.

Bonus video:

01:18

Grom spalio Senjak u ljiškom selu Jajčić

(Espreso/www.hitna-zgz.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.