DOKTORKA STANIŠIĆ OTKRILA KOJE POVRĆE JE PUNO PESTICIDA, SRBI GA OBOŽAVAJU: Evo kako utiče na VAŠE ZDRAVLJE
Svetlana Stanišić, Foto: Printscreen/youtube/Grand Magazin Tv Grand

otrov

DOKTORKA STANIŠIĆ OTKRILA KOJE POVRĆE JE PUNO PESTICIDA, SRBI GA OBOŽAVAJU: Evo kako utiče na VAŠE ZDRAVLJE

Ona je stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije

Objavljeno: 19:52h

Svi se trudimo da jedemo zdravo i što više brinemo o svom zdravlju. Kada su u pitanju namirnice koje unosimo u naš organizam obično gledamo da budu organske i prirodne. Pesticidi su jedni od najvećih neprijatelja takvih namirnica, a o tome je govorila i doktorka Svetlana Stanišić.

Ona je stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije. Evo na koje stvari morate da obratite pažnju.

Svetlana Stanišić
foto: Privatna arhiva

"Ni organska hrana nije bez pesticida", podseća ona. "Mnoga istraživanja koja nas danas upozoravaju na pesticide je finansirao lobi organske hrane, a pokazalo se da i u njihovim proizvodima može da se nađe, mada u svega sedam odsto slučajeva. U neorganski uzgojenom voću i povrću ima ih u oko 60 odsto količina."

"Veliki proizvođači uglavnom poštuju redosled prskanja i karencu, pa je dovoljno temeljno oprati te namirnice. Takođe, najveći deo pesticida se uništava termičkom obradom."

"Najviše pesticida skuplja se na mestu gde se peteljka kači za plod", kaže dr Stanišić, pa je upravo ovaj deo voćke i najopasniji. Ipak, ona tvrdi da je opasnost od pesticida u voću i povrću velika koliko i zdravstveni rizik od jedne čaše vina u tri meseca.

Pijaca, Voće, Povrće, Proizvodi, Cena
foto: Aleksa Petrović

"Ne treba zaboraviti da postoje i prirodni otrovi, pa nisu samo hemikalije te koje nam prete", kazala je u emisiji Jutro na TV Prva.

Ipak, prema njenim rečima, doze tih pesticida nisu prevelike kad voće i povrće već stigne do potrošača. Dr Stanišić podseća da je veoma malo nezavisnih studija, ali da je otkriveno kako pesticida ima i u duvanu, što je upozoravajuće s obzirom na činjenicu da 50 odsto ljudi između 40 i 50 godina puši.

Po njenom mišljenju, ne treba biti preterano zabrinut ako se hrana priprema na uobičajen način i nema potrebe trošiti novac na zeolit koji, u poslednje vreme, neke domaćice koriste pri pranju voća.

AKO VAS UJEDE KRPLELJ, BOLJE GA NE VADITE SAMI:

03:16

AKO VAS UJEDE KRPLELJ, BOLJE GA NE VADITE SAMI! Doktor otrkio koje su opasnosti ako ne zatražimo stručnu pomoć NAKON UBODA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.