OVAJ OPASAN VIRUS SE PRIBLIŽAVA SRBIJI, A NAJVIŠE POGAĐA JEDNU GRUPU LJUDI: Evo na šta OBAVEZNO da obratite PAŽNJU
Čovek sa maskom, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

OVAJ OPASAN VIRUS SE PRIBLIŽAVA SRBIJI, A NAJVIŠE POGAĐA JEDNU GRUPU LJUDI: Evo na šta OBAVEZNO da obratite PAŽNJU

Situacija u Hrvatskoj gde je zaraženo nekoliko dece, zbunila je roditelje, ali naši lekari kažu da je u Srbiji situacija pod kontrolom

Objavljeno: 19:06h

Mučnina, povraćanje, dijareja, karakteristični su simptomi enterovirusa koji su tokom letnjih meseci prisutni. Na udaru su deca, te se savetuje oprez kada je uzimanje hrane pitanju, ali i održavanje higijene i pranje ruku kod mališana.

Situacija u Hrvatskoj gde je zaraženo nekoliko dece, zbunila je roditelje, ali naši lekari kažu da je u Srbiji situacija pod kontrolom, te se nadaju da će tako i ostati, bez obzira što se radi o susednoj zemlji. Prema rečima stručnjaka, dobra stvar je što je škola završena, ali pak opasnost vreba na letovanjima.

Dom zdravlja
foto: Zorana Jevtić

Ukoliko se javi glavobolja, povraćanje, dijareja kod deteta, dobro je javiti se lekaru kako bi se utvrdilo o kakvom se virusu konkretno radi, jer ima više vrsta enterovirusa, te neki ne izazivaju nikakve komplikacije, dok ima i onih koji mogu izazvati ozbiljnije probleme.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže za "Blic" da se virusne bolesti brzo šire, i da se nalazimo u jeku letnje sezone kada se javljaju razne infekcije.

- Enterovirusi su stalno prisutni, ali problem je kada ima više slučajeva. Virusi su takvi i idu u naletima, zato moram da naglasim da se ta sezonska granica do pre izvesnog vremena pomerila i da se sada ne zna šta kada dolazi. Roditelji su malo nespremni, pa se iznenade kada se dete razboli. Migracije su velike, svi putuju, i teško je locirati neko endemsko područje. To je sada Hrvatska ali ne znači da neće biti još negde. Kod nas je sve pod kontrolom u ovom momentu - objašnjava dr Milićević.

Temperatura, Groznica, Virus gripa, Virus, Bolest, Prehlada
foto: Profimedia

Virus se lako prenosi među decom

Kod enterovirusa problem je što se oni lako prenose kod dece, te je uvek savet da higijenu treba podići na viši nivo.

- To održavanje higijene i pranje ruku kod dece ide teško ponekad, često koriste iste igračke, razmenjuju ih - kaže pedijatar.

Kod nas je situacija sa enterovirusima pod kontrolom, ali virusima prija promenljivo vreme.

- Ako bude toplo - hladno, onda to virusima jako pogoduje, tako sada najavljuju da će za vikend biti malo svežije i to će im pogodovati. Nema nikakvog razloga za paniku samo treba pratiti simptome i ako je beba u pitanju treba se javiti odmah, kod malo starije dece to sve brzo prođe uglavnom. Ono što treba naglasiti je da su ugrožena deca koja imaju neko hronično oboljenje ali i odrasli kojima mogu da prenesu - kaže dr Milićević.

Bolnica, Srce, Operacija, Bolesnik, Zdravlje
foto: Profimedia / BURGER/PHANIE / Shutterstock Editorial /

Simptomi i lečenje zavise od kliničke slike

U zavisnosti od kliničke slike primenjuje se određena terapija. Kod blažih oblika ne treba specijalna terapija osim dijetalne hrane i rehidratacije. U nekim težim oblicima primenjuje se određena terapija.

- Sve zavisi od kliničke slike i uzrasta, ako je u pitanju beba u prvim mesecima života odmah se treba javiti pedijatru, da lekar to pogleda. Ako je date starije može se sačekati pa ukoliko ne prođe, onda se treba javiti pedijatru - dodaje dr Milićević.

Dr Biserka Obradović u razgovoru za "Blic" objašnjava da enterovirusi generalno daju nešto blaže simptome od gripa, ali da haraju i rino virusi, pa se javlja problem na respiratornim organima ali i u vidu stomačnih reakcija.

- Može se javiti temperatura do 38 stepeni, mučnina, povraćanje, dijareja. U suštini prvo što možemo uraditi je dijeta. Bolje ništa ne pojesti nego pojesti nešto loše. Kod povraćanja tečnost se uzima na kašičicu i to na 10 minuta, jer ako se uzme više tečnosti, javlja se nagon za povraćanjem i onda se izbaci više nego što se unese. Po pitanju ishrane, treba uzimati keks, bareni krompir, šargarepu... i sutradan kad se sve dovede u normalu ne treba se naglo vraćati na uobičajeni režim ishrane jer se opet može javiti problem - kaže dr Obradović.

Dečak, Bolest, Dete, Prehlada, Grip, Bolesno dete
foto: Profimedia

Ne uzimati lekove protiv povraćanja

Uzimanje leka protiv povraćanja potpuno je pogrešno kada su ovakve stvari u pitanju. Kako doktorka objašnjava, treba iz organizma izbaciti što više toksina, a na ovaj način ih vraćamo nazad.

- Dok osoba povraća ne sme uzimati lek protiv povraćanja, jer onda svi ti toksini odlaze u creva. Ako smo što više povratili iz želuca manje će toksina otići u creva i onda će biti i manji broj stolica. Moramo voditi računa zbog enterovirusa, ali imamo i bakterijske infekcije - kaže dr Obradović.

U Hrvatskoj obolelo sedam beba

Na Odeljenju neonatologije KB Sveti Duh u Zagrebu najmanje šestoro novorođenčadi zaraženo je enterovirusnim meningitisom, objavljeno je pre dva dana, dok su slučajevi zaraze enterovirusom otkriveni i u bjelovarskoj bolnici, na odeljenju pedijatrije i porodilišta.

Žena, Glavobolja, Migrena, Umor, Stres, Bolest
foto: Profimedia

Obolelo je sedam beba, kod tri je već potvrđen enterovirus. Dve bebe su prebačene u zagrebačku infektivnu bolnicu, a jedna beba je u teškom stanju, rekla je za HRT Sanja Smolčić, epidemiolog iz lokalnog Zavoda za javno zdravstvo.

- Enterovirusi su vrlo široka skupina virusa koji mogu uzrokovati najrazličitije simptome. Najčešće najblaže, ali mogu biti i vrlo teške. Jedna beba je, osim febrilnog stanja, razvila i miokarditis. Stanje je ozbiljno - rekla je Smolčić.

U bolnici su rekli da nisu imali dosad takvih slučajeva, piše Indeks.hr

OVA BOLEST DVA PUTA ČEŠĆE SE JAVLJA KOD ŽENA NEGO KOD MUŠKARACA!:

01:33

OVA BOLEST DVA PUTA ČEŠĆE SE JAVLJA KOD ŽENA NEGO KOD MUŠKARACA!

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.