OVAJ ZDRAVSTVENI PROBLEM MOŽE DA VAM ZAVARA OČI: MIslite da je upala BEŠIKE, a može biti mnogo FATALNIJE
Creva, Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA

OVAJ ZDRAVSTVENI PROBLEM MOŽE DA VAM ZAVARA OČI: MIslite da je upala BEŠIKE, a može biti mnogo FATALNIJE

Ako ne reagujete na vreme ovaj problem zaista može da bude poguban, čim primetite simptome obratite se lekaru

Objavljeno:

Upala slepog creva, takođe poznata kao apendicitis, često se opisuje kao veliki imitator zbog svoje sposobnosti da podražava druge medicinske stanja. Ovi upozoravajući simptomi mogu nalikovati na različita stanja, ne samo upalna. Međutim, postoje određeni "sigurni" simptomi koji se obično javljaju kod upale slepog creva.

Simptomi upale slepog creva uključuju:

  • Mučninu
  • Gubitak apetita
  • Povišenu temperaturu
  • Bol u donjem desnom delu trbuha
Bol, Stomak, Bol u stomaku
foto: Profimedia

Važno je napomenuti da prvi simptomi obično traju manje od 24 sata. U tom periodu može postati jasno da li je stanje prolazno ili zahteva hitnu hiruršku intervenciju. Prema statistikama, samo oko 30% slučajeva upale slepog creva pruža "klasične" simptome koji ukazuju na ovo stanje.

Upala slepog creva može imitirati i druge stanja, kao što su:

  • Upala jajnika
  • Upala žučne kese
  • Upala mokraćnih kanala
Stomak
foto: Profimedia

Takođe, neka stanja mogu oponašati simptome upale slepog creva, a to uključuje ciste na jajnicima, pojavu kamena u bubregu i mokraćnim kanalima, lumboišijalgiju, vanmateričnu trudnoću i čir na želucu (peptički ulkus).

Upala slepog creva nastaje kada se uski izvodni kanal slepog creva (crvuljka) zapuši, sprečavajući normalno prolazak. U tom kanalu često se zadržavaju nesvarljivi delovi hrane ili fekalne mase. Ova nakupljanja hrane rezultiraju razmnožavanjem bakterija koje mogu izazvati upalni proces.

Nažalost, ne postoji način za sprečavanje upale slepog creva putem ishrane ili životnih navika. Kada se upala slepog creva pojavi, jedino rešenje je hirurška intervencija kojom se organ odstranjuje. Važno je da se operacija izvede pre pucanja ili perforacije slepog creva, jer to može izazvati komplikacije i čak sepse.

Operacija slepog creva, poznata kao apendektomija, je često izvođena operativna procedura u oblasti abdominalne hirurgije. Danas se laparoskopske intervencije smatraju zlatnim standardom za operacije slepog creva. One imaju brojne prednosti u odnosu na klasične operacije, ukljčujući manji rez, kraći postoperativni oporavak, brže vraćanje svakodnevnim aktivnostima i manje rizike od infekcija. Međutim, u nekim slučajevima, odluka o vrsti operacije (laparoskopska ili klasična) će zavisiti od procene hirurga i kliničke slike pacijenta.

Stomak
foto: Profimedia

Oporavak nakon operacije slepog creva obično traje kratko i bez ikakvih dugoročnih posledica po pacijenta. Ipak, važno je napomenuti da je procenat smrtnosti od upale slepog creva još uvek oko 1%. Razlozi za to su obično zakasnele reakcije i nedovoljno prepoznavanje simptoma, što može dovesti do komplikacija.

Upala slepog creva može imitirati druge medicinske probleme, ali postoje specifični simptomi koji ukazuju na njeno prisustvo. Hirurška intervencija, kao što je laparoskopska apendektomija, obično se koristi za lečenje upale slepog creva. Važno je da se simptomi prepoznaju na vreme i da se pravovremeno potraži medicinska pomoć kako bi se sprečile komplikacije.

(Espreso/ Eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.